Izložba plodova starih sorti i prerađevina od njih i Dani portugisca neće se održati!

Iako je najavljena za subotu, 17. ovog mjeseca, izložba plodova starih sorti voća, povrća i šumskih voćkarica te njihovih prerađevina pod nazivom „Sačuvajmo stare sorte Cernik 2020“ i tradicionalni „Dani portugisca” – neće se održati.

Prema riječima Zvonka Živkovića, predsjednika Udruge vinogradara i voćara Cernik odluka o otkazivanju te manifestacije koja je privlačila veliki broj zaljubljenika iz u stare sorte, donesena je na prijedlog Općinskog stožera Civilne zaštite, zbog sve oštrijih mjera koje se uvode protiv pandemije korona virusa.

– Osim toga, dosta dosadašnjih izlagača, zaljubljenika u stare sorte, upravo zbog opasnosti od koronavirusa otkazalo je posljednjih dana sudjelovanje na izložbi, iako su se naveliko pripremali za nju. Nažalost, ni sedmodnevna vremenska prognoza (zbog najave kiše i nižih temperatura) ne ide u prilog organiziranju izložbe na otvorenom prostoru (trebala je biti u atriju Kulmerova dvorca).

Unatoč dosadašnjim pripremama u koje su uložili dosta truda i rada, organizatori su sa žaljenjem donijeli odluku o neodržavanju izložbe, s uvjerenjem da ćete ju prihvatiti sa razumijevanjem.

Svi se nadamo da ćemo potkraj zime imati više sreće i održati razmjenu plemki i sjemenja starih sorti – piše na svom fb profilu novinar Vjekoslav Hudolin.

A do novog termina manifestacije i stvaranja povoljnije epidemiološke situacije, kako je bilo protekle godine možemo se prisjetiti u fotogaleriji.

 

Komentari