Mjesec borbe protiv ovisnosti  u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, a osobito droga te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Obilježavanju ovoga mjeseca i ove su se godine pridružili članovi Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti grada Nova Gradiška. Kako ističe predsjednica ovoga tijela mr. spec. kliničke psihologije Ljiljana Lukačević, Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti od samog početka svoga rada, 2005. godine u ovo doba godine dodatno aktivira svoje aktivnosti kako bi se uključilo u međunarodno obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Tim povodom članovi Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti grada Nova Gradiška sastali su se jučer kako bi utvrdili program rada i aktivnosti koje će realizirati:

– I ove godine objavili smo javni poziv na službenoj stranici Grada na kojemu smo pozvali sve ustanove, institucije i organizacije civilnog društva da prijave programe obilježavanja u ovogodišnjem mjesecu. Koristim prigodu odmah zahvaliti svima njima koji su prijavili svoje programe. Naš lokalni program obilježavanja ima ukupno 37 aktivnosti što mislim da je zaista zavidan broj aktivnosti s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i činjenicu da neke ustanove koje se bave prevencijom, liječenjem i rehabilitacijom rade u nešto drukčijim uvjetima.

Uistinu je teško pobrojati sve aktivnosti; svoje su programe prijavile gradske osnovne škole, sve tri srednje škole, Policijska postaja Nova Gradiška, Udruga „Pozitiva”, Centar za socijalnu skrb i Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška.

To su sve aktivnosti koje pokušavaju pokriti svu populaciju kojoj je potrebno dodatno govoriti, educirati i informirati ih u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.

Najveći broj aktivnosti namijenjen je djeci i mladima, dio aktivnosti bit će namijenjen i odraslima, kako roditeljima djece i mladih tako i svim lokalnim stručnjacima koji se u našem gradu bave prevencijom i liječenjem ovisnosti. Bit će to, uistinu, jedna široka lepeza aktivnosti i metoda rada kroz edukacije, radionice, tribine, debate, parlaonice, okrugle stolove… Bit će tu i nekih drugih aktivnosti kojima se skreće pozornost javnosti na zdrave načine života koji su preduvjet da smanje rizik od uzimanja psihoaktivnih tvari. Organizira se niz sportskih aktivnosti, tradicionalni koncert „Glazbom protiv ovisnosti”, kvizovi, ankete, debatni turniri. Dakle, ukupno 37 raznih vrsta sadržaja – ističe Lukačević.
Podsjetimo, u „Mjesecu borbe protiv ovisnosti” putem šire društvene akcije na nacionalnoj i lokalnoj razini promoviraju se zdravi stilova života, podizanja razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti i pružanju pomoći obitelji, osobito odgojnoj funkciji roditelja u prevenciji ovisničkog stila življenja.

Navedene aktivnosti poduzimaju se kako bi se podigla razina svijesti javnosti o ovom problemu te kako bi se zajedničkim naporima pridonijelo ostvarivanju zajedničkog cilja učinkovite borbe protiv svih oblika ovisnosti te posebice suzbijanju zlouporabe droga u našem društvu.

 

Komentari
Prethodni članakZapočeli nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije: Evo gdje kod nas možete povoljnije jesti
Sljedeći članakIzabran novi predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška