Udruga dijabetičkih bolesnika Nova Gradiška organizirala je još jednu akciju mjerenja šećera u krvi. I ovoga se puta akciji odazvao veliki broj naših sugrađana, a kako ističe predsjednica novogradiške udruge Tereza Grgić, cilj je prije svega prevencija.

Tradicionalna je ovo akcija novogradiške Udruge dijabetičkih bolesnika. Dijabetes je važno otkriti na vrijeme, stoga se na svakoj ovakvoj akciji otkrije određeni broj potencijalnih dijabetičara. Svake tri sekunde u svijetu se dijagnosticira novi slučaj dijabetesa, a svakih šest sekundi jedna osoba umre zbog posljedica dijabetesa. U svijetu gotovo 400 milijuna ljudi boluje od ove opasne bolesti. Ako se šećerna bolest na vrijeme prepozna i počne liječiti, mogu se spriječiti ili odgoditi komplikacije.

Riječ je o kroničnoj bolesti koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin – hormon koji omogućuje stanicama preuzimanje glukoze iz krvi i njezinu preradu u energiju.

-” Važno je držati šećer pod kontrolom, jer bolest može potrajati a mi nismo ni svjesni da ju imamo. Zbog toga su ovakve akcije, kako bi smanjili posljedice šećerne bolesti. Invalidnost koju uzrokuje šećerna bolest je znatno manja, ako se otkrije na vrijeme.” – istaknula je Tereza Grgić.

-” Tri puta godišnje organiziramo ovakve akcije u Novoj Gradišci, to je projekt kroz koji prođe više od tisuću osoba. Ovu humanitarnu akciju potpomogla je farmaceutska tvrtka “Salvus” s kojom surađujemo već dugi niz godina.” – dodala je predsjednica novogradiške udruge.

Komentari