Vlada je na nedavnoj sjednici usvojila izmjene zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima. Iako se o ovome priča već neko vrijeme, sada su se usvojile ove izmjene kojima se predlaže ukidanje deset postotnog smanjenja povlaštenih mirovina. – prenosi portal Mirovina.hr.

Ovim izmjenama će se ukinuti smanjenje povlaštenih mirovina koje je uvedeno još 2010. godine. Predlaže se da se smanjenje povlaštenih mirovina ukida u dva navrata, s 1. srpnjem ove godine i 1. siječnjem iduće godine.

Prema prijedlogu će se mirovine veće od 464,53 eura postupno vratiti na stare iznose. Točnije, pet posto bi novim izmjenama u zakonu bilo vraćeno od 1. srpnja, a ostatak onda od 1. siječnja 2023. godine.

Nakon više od 12 godina predlaže se ukidanje te krizne mjere. Naša procjena je da je njome obuhvaćeno 96.343 korisnika mirovine, od čega više od 63.000 hrvatskih branitelja, među kojima su umirovljeni policajci, hrvatski vojnici, vatrogasci te ostale kategorije koje su ostvarivale mirovine po posebnim propisima, rekao je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić.

Komentari
Prethodni članakOglasila prodaju stolnog računala, pa ostala bez 275 eura
Sljedeći članakPorezna uprava upozorava na novu prijevaru