Ljetno kupanje i zabava ne moraju nužno biti povezani s morem i plažama. Ako nemate na raspolaganju puno budžeta  ili dovoljno slobodnih dana, saznajte na kojim se sve kopnenim kupalištima možete osvježiti.

Mnogi mjesecima unaprijed planiraju kako će provesti ljetni godišnji odmor i gdje će odsjesti. Pritom vode računa o svakoj kuni kojom će platiti gorivo do određene destinacije, smještaj i prenoćište te obrok. Ako smatrate da se u vaš budžet ne uklapaju svi ti troškovi, osvježenje ipak možete pronaći za mnogo manje novaca i puno bliže vašem mjestu stanovanja.

1. Gradski bazeni – Odlično osvježenje od vrućeg asfalta možete pronaći na gradskim bazenima.

2. Strmac

Kad je riječ o nižim temperaturama i manjim gužvama, i planine odnose prednost pred morem. Osim upijanja prirode i udisanja čistog planinskog zraka, odmor u planinama donosi još koju korist jer je to sjajna prilika da rasteretite um od smetnji suvremenog svijeta i ponovo se povežete s prirodom. Naravno, osim dobrobiti za mentalno zdravlje, dodajte tome i fizičke prednosti. Aktivnosti u planinama ne manjka, a svaka od njih će aktivirati tijelo, poboljšati kondiciju i kardiovaskularni sustav – od planinarenja, hikinga, džogiranja i lagane šetnje do vožnje biciklom i paraglidinga (a možda vas iznenadi i pokoji zip line), izbor je na vama.

A da bi vaš odmor zaista bio u znaku prirode, ohrabrite se na kampiranje ili srodni mu glamping, za one koji preferiraju manje robinzonski odmor. U tom slučaju dobivate najbolje od oba svijeta, spoj glamura i kampiranja sa svim udobnostima boravka u hotelu, a svejedno nećete ostati zakinuti za doživljaj noćenja pod zvjezdanim nebom.

3. Kupanje u Savi kod Davora

4. Sportsko-rekreacijski Centar Poloj

Slavonski Brod može se pohvaliti jednom od najljepših riječnih plaža u Europi koja predstavlja najveće bogatstvo grada i omiljeno izletište Brođana. Tijekom ljeta poznato gradsko kupalište na „Poloju“ privlači mnoge kupače koji traže osvježenje od ljetnih vrućina. Osim pješčane plaže, Gradsko kupalište na „Poloju“ opremljeno je i brojnim sportskim i zabavnim sadržajima kao što je odbojka na pijesku, stolni tenis, šah, nogomet. Na istom mjestu građani se mogu opustiti na terasama kafića ili pojesti sladoled, a Poloj je i izvrsno mjesto za obiteljski roštilj i druženje s prijateljima.

5. Jezero Petnja

Umjetno jezero Petnja, idealno odredište za šetnju prirodom, kupanje i ribolov, nalazi se na južnoj strani Dilj-gore, 7 km sjeverozapadno od Slavonskog Broda.

Jezero oduševljava svojim izgledom, šumskim okruženjem, pješačkim stazama, mogućnostima ribolova, veslanja i drugih vodenih sportova, te čistim zrakom. Na malom cestovnom putu do jezera nalazi se nekoliko lokalnih vinara koji će vam rado prodati vrhunsko vino.

Poseban šarm jezera daje spajanje plavetnila vode s zelenilom šume, što joj je donijelo epitet “planinsko oko”. Bogat izbor riba učinio je Petnju jednom od glavnih odredišta za kontinentalni sportski ribolov. Sjeverno od ovog zaštićenog lokaliteta, a nedaleko od izvora potoka Petnja, nalazi se nekoliko manjih špilja, među kojima je najzanimljiviji erozivni oblik kanjon Pljuskara, koji pored špilje obuhvaća i tri slapa na potoku. Iznad kanjona je moderan planinarski dom u kojem planinari mogu spavati.

Ovo je idealno mjesto za bijeg od civilizacije.

6. Zoo vrt Ruščica

U zoološkom vrtu obitelji Milec u prigradskom naselju Ruščici se može vidjeti 70 vrsta životinja i ptica, medu kojima su, osim domaćih životinja, i medvjed, tigar, orao, majmun Bobo i brojni drugi pripadnici čudesnog životinjskog i ptičjeg svijeta. Treba također spomenuti da goste zoološkog vrta očekuje boravak u izuzetno efektno uređenom okolišu sa posebno osmišljenim nastambama za životinje i ptice.

7. Vlakom po Europi

Ako vam nije do kupanja ni u moru ni u rijekama, roadtrip po kontinentu ili europski city break zvuči kao odlična opcija. Šarmantni gradići kontinentalne Hrvatske, dvorci, kurije, kulturno-povijesne znamenitosti i netaknute ljepote prirode definitivno imaju svoje čari. Dodajte tome i posjet seoskim domaćinstvima, koje redom krasi preukusna hrana, autohtone delicije i prirodni ambijent koji krade pogled, i dobili ste provjeren recept kako uživati u odmoru na kontinentu na nov način.

Komentari
Prethodni članakNa području općine Vrbje provodi se novi projekt: Budimo zdravi, BIRAJ zdravlje
Sljedeći članakBrodsko posavska županija lani je imala najveći rast broja otvorenih tvrtki; s 1,8 milijuna kuna potpora poduzetnike je podržala i Županija