Ujedinjeni narodi proglasili 3. prosinac Međunarodnim danom osoba s invaliditetom

Danas, 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Prema istraživanjima, u svijetu ima 10-15% ove populacije. Pokušajmo učiniti nešto kako bi oni bili ravnopravni sa svima ostalima, a ne samo jedna od marginaliziranih grupa.

Nakon što su Ujedinjeni narodi proglasili 3. prosinac Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, UN-ova je Komisija za ljudska prava u svojoj rezoluciji 1993/29 od 5. ožujka 1993. pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog dana s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

U Hrvatskoj je oko 430 tisuća osoba s invaliditetom, ili oko 10 posto stanovništva, a pribroje li se tomu i članovi njihovih obitelji, broj osoba povezanih s invalidnošću trostruko je veći. Osobe s invaliditetom iz osobnog životnog iskustva znaju kako se krše njihova prava i kako ih se može zaštititi, te ističu kako od države i društva ne traže socijalnu pomoć i sažaljenje već poštivanje osnovnih ljudskih prava. Posebno ističu pravo na pristup svim ustanovama bez arhitektonskih barijera, školovanje u redovnom sustavu obrazovanja iz kojega su dosad bili najčešće isključeni, te pravo na zapošljavanje.

Hrvatska javnost još nije potpuno prihvatila stajalište da osobe s invaliditetom nisu osobe s posebnim potrebama jer su potrebe za obrazovanjem, radom ili neovisnim životom zajedničke svim ljudima.

Autor: rng.hr/photo: narodni-list.hr

Komentari
Prethodni članakPosjet novogradiškom klubu Multiple skleroze
Sljedeći članakHrvatsko pjevačko društvo Graničar – glazbeni ponos našeg grada