Za točno dva tjedna učenici, novi i stari, pripremati će se za prvi dan škole. No kako će se odvijati nastava po epidemiološkim mjerama, još uvijek se ne zna. Prema dosadašnjim najavama, ministar obrazovanja Radovan Fuchs želi da svi učenici 7. rujna sjednu u školske klupe. Ministar Fuchs rekao je na sjednici Vlade, da početak školske godine na zakazani datum uopće nije siguran. “Za tri tjedna pitanje je hoćemo li uopće moći početi. Ako ovo eskalira, sigurno ćemo poduzeti neke nove mjere, ali zasad funkcionira onako kako smo zamislili”, kazao je Fuchs, prenosi N1.

Učenici nižih razreda osnovnih škola na nastavi neće morati nositi maske, ali studenti će ih na predavanjima morati imati na licu, odlučeno je na sastanku Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. Za studente se preporuča nošenje maski. Konačnu odluku za učenike od petog razreda i srednjih škola još moramo donijeti“, rekla je nakon sastanka dr. Ivana Pavić Šimetin, koordinatorica Radne skupine.

Najavljena su i tri moguća scenarija odvijanja nastave. Prvi je da nastava u potpunosti odvija u školama, drugi je mješoviti model – dijelom u školama, a dijelom preko interneta, a treći je internetska nastava. 

Tonka Terzić iz knjižare Stara Lipa rekla nam je kako je ova školska godina konfuzna. 

-” Ljuta sam na izdavačke kuće, udžbenici koji su stigli prije dva tjedna nisu bili kompletni, sramotan je način na koji se mijenjaju te knjige. Udžbenike će učenici dobiti besplatno, tako je u svim školama, općine sufinanciraju i udžbenike i pribor, neke financiraju i radne bilježnice, tako je u manjim mjestima, zapravo slično je u većini škola. Roditelji su dužni platiti radne bilježnice, sve ovisi o školama, neki razredi imaju više neki manje naslova. Sve je naručeno, roditelji samo trebaju doći i platiti. Najviše se kupuje za učenike prvih razreda, svi ostali već imaju pribor i samo dokupljuju ovisno što nastavnici traže za određeni predmet.”

Knjižara Stara Lipa otvorila je i web trgovinu kako bi olakšala roditeljima kupovinu potrebnog pribora.  

-” Roditelji slijede školska pravila, kroz razgovor s njima vidim da su im očekivanja pozitivna obzirom na cijelu situaciju. Obrazovanje je važno, da imam djecu u osnovnoj školi svakako bi se borila da dijete bude u učionici s drugom djecom, online nastava nije dovoljna, posebice za obitelji koje imaju više djece različitih godina, roditelji ne mogu stići na posao i učiti s djecom, za to su ipak zaduženi nastavnici.”

Roditelji se pripremaju za početak nove školske godine, kupuje se školski pribor, odjeća, obuća.. 

-” Imam troje školaraca, još nismo počeli s velikim pripremama. Nadam se i vjerujem da će krenuti normalno u školu. Sva djeca trebaju ići u školi jer tako puno više nauče nego na online nastavi, djeci je mjesto u učionici”, – rekla nam je jedna od sugovornica.

-” Imam školarca no trenutno smo u Njemačkoj, došli smo roditeljima u posjet u Visoku Gredu. Djeca u Njemačkoj kreću na nastavu 14. rujna, još nisu definirali hoće li biti online nastave za starije učenike. U školama se maske ne nose, drže preporučeni razmak, učitelji ih upozore da ne idu zajedno u grupama, nije ništa rigorozno, samo se držimo svih propisanih pravila. Početkom ožujka djeca nisu išla na igrališta, nismo išli na roštilj, čuvali smo se, u Njemačkoj se pravila baš poštuju. Pitaju nas kolege zašto smo se odlučili na putovanje u Hrvatsku dok traje korona. Jednostavno ne razumiju da nas srce vuče u rodni kraj. Prvo smo išli u Zadar, čuli smo puno njemačkog jezika i općenito je velik broj turista. Morat ću se izolirati na dva tjedna kad se vratim u Njemačku zbog poštivanja zakona, šefovi imaju razumijevanja, muž se može odmah vratiti na posao bez testiranja, sve je to individualno. No drago nam je da smo i u ovoj situaciji mogli doći i posjetiti obitelj i prijatelje”, – rekla je Anđelka Sekulić.

 

Komentari
Prethodni članakPoziv na testiranje za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka
Sljedeći članakIsplaćene potpore za 455 korisnika u vrijednosti od gotovo 126 milijuna kuna