Novogradiška je gimanzija jučer imala čast ugostiti popularnoga književnog i dramskog pisca Miru Gavrana koji je učenicima, profesorima i svima nazočnima predstavio svoj novi roman „Kafkin prijatelj“ čije je predstavljanje, uz gimnaziju, organizirala Gradska knjižnica.

Ponosan je novogradiški kraj na pisca koji se rodio u Gornjoj Trnavi te u Novoj Gradiški primio gimnazijsko znanje, a danas je on veliki hrvatski dramatičar čija su djela prevedena na 25 svjetskih jezika, a dosad je imao 140 kazališnih premijera na svim kontinentima i ukupno milijun i pol gledatelja. Miro Gavran je već ušao u povijest hrvatske književnosti, a mlađi i oni stariji čitatelji ga prepoznaju po romanima „Profesorica iz snova“,“Pokušaj zaboraviti“, „Svašta u mojoj glavi“, „Kako je tata osvojio mamu“ i drugim uspjelim ostvarajima, a posebno je upečatljiv ostao roman „Judita“ u kojem je poznatu biblijsku temu spojio s ljubavnom pričom koja se odvija u vremenu punom surovosti i bespoštedne borbe za vlast.

Iza pisca su i mnoge književne nagrade o kojima bismo mogli naširoko pisati, a da muze ne šute, pokazao je Gavran i novim romanom, pisanim jednostavnim jezikom, dajući naglasak na sadržaj te zaobilazeći nerazumljiv jezik. Nakon korištenja starozavjetne priče o Juditi, Gavran je ponovno posegnuo za stvarnom osobom, oblikujući priču oko velikog prijateljstva i psihološkog aspekta čovjeka. Gavran je istaknuo kako ga je pisanje romana o svjetski poznatom piscu Franzu Kafki motiviralo čestim dolaskom u Kafkin rodni grad Prag te velika ljubav prema njegovoj ostavštini koja nam je danas dostupna zahvaljujući piscu Maxu Brodu koji nije ispunio zadnju Kafkinu želju da se spali piščeva književna ostavština. Priča je to o prijateljstvu između dvaju pisaca te o ženama koje su ih sudbinski odredile. Oduševljeni su gimnazijalci  postavljali pitanja želeći uvidjeti piščeve karakteristike.

Autor: Mario Trupinić/photo: mirogavran.com

Komentari
Prethodni članakPočeli 4. dani elektroničkih medija u Rovinju – ZLATNA PLAKETA i Radiju Nova Gradiška
Sljedeći članak“Lino višebojac” u Novoj Gradiški