15. međužupanijskom stočarskom izložbom nastavljen je danas (nedjelja, 27. svibanj 2012.) Sajam Slavonski Brod 2012., manifestacija koja je na jednom mjestu u dva dana okupila poljoprivrednike, gospodarstvenike i poduzetnike. Složili su se mnogi, i izlagači i struka, kako je ovo zasigurno najvažniji i najbolji sajam ovakvog tipa, nakon bjelovarskog sajma u Gudovcu.

Oko 120 grla stoke danas je bilo izloženo u Slavonskom Brodu. Grla u govedarstvu i konjogojstvu su i ocjenjivana, a najbolja i nagrađivana. Bilo je tu konja, goveda, ovaca, svinja, kokoši, zagorskih purana itd., a brojni posjetitelji su sve to mogli razgledati kao i svake godine u sklopu Srednje škole „Matija Antun Relković“.

Kod steonih junica simentalske pasmine 1. mjesto osvojila je junica „Vanja“ vlasnika Mirka Koturića iz Babine Grede, 2. mjesto osvojila je junica Matije Alasića iz Oprisavaca, a treće mjesto junica „Emilija“ Antuna Jozića iz Zbjega.

Što se tiče krava prvotelki simentalske pasmine titulu najbolje odnijela je krava „Basti“ Vladimira Čevizovića iz Gornjih Crnogovaca, 2. mjesto osvojila je krava Marka Lučića iz Gundinaca, a treća je bila krava „Ljepa“ Blaža Vučinića iz Donjeg Slatinika.

U kolekciji ostalih krava simentalske pasmine titulu šampionke odnijela je krava “Hinka” Mikanovića iz Podvrškog. Prvo mjesto osvojila je „Beba“ Stjepana Šoldre iz Bebrine, drugo mjesto „Mira“ Davorina Arića iz Gornjih Crnogovaca, a treće mjesto krava Ivana Vidakovića iz Oprisavaca.

 

U kolekciji krava Holstein Friesian pasmine za šampionku je proglašena krava tvrtke „Lactis“ d.o.o. iz Budrovaca, dok su preostala tri mjesta osvojile krave Josipa Zdunića iz Divoševaca.

Što se tiče konjogojske izložbe, u kolekciji konja lipicanske pasmine, odnosno kolekciji lipicanskih pastuha, za šampiona je proglašen „Conversano Mara“ iz državne ergele lipicanaca Đakovo, vlasnika Antuna Dorića iz Svilaja. Prvo mjesto osvojio je „Maestoso“ uzgajatelja i vlasnika Nikole Jankovića iz Gundinaca, drugo mjesto „Conversano Munja“ iz đakovačke ergele vlasnika Ivice Galovića iz Sikirevaca, dok je treće mjesto osvojio „Pluto Gaetana“ uzgajatelja Tihomira Salarića iz Potoka, a vlasnika Dragana Ivušića iz Slavonskog Broda.

 

U kolekciji lipicanskih kobila prvo mjesto osvojila je „Zenta XI“ iz đakovačke ergele i vlasnika Ivana Kadića iz Gundinaca. Drugo mjesto osvojila je kobila „Batosta“ uzgajivača i vlasnika Antuna Dorića iz Svilaja, dok je treće mjesto osvojila kobila „Zenta XIII“ uzgajatelja i vlasnika Josipa Tomašića iz Nove Kapele.

Kod lipicanskih omica prvo mjesto osvojila je „Toplica XXVI“ vlasnice Ivanke Dragičević iz Slavonskog Broda, a uzgajatelja Borisa Ferfolja iz Slavonskog Broda. Drugo mjesto pripalo je „Montenegri I“ uzgajatelja i vlasnika Antuna Nikolića iz Sikirevaca, dok je treće mjesto osvojila „Trofetta XIV“ iz državne ergele Đakovo i vlasnika Željka Matijevića iz Bodovaljaca.

Još su ocijenjivani i konji i kobile hrvatskog posavca, te hrvatskog hladnokrvnjaka. Razgovarali smo s nekima od nagrađenih vlasnika grla što ćete moći poslušati u sljedećoj Emisiji za selo i poljoprivredu Radija Nova Gradiška u nedjelju 03. lipnja 2012. godine.

I drugog dana Sajma Slavonski Brod 2012. bilo je dosta štandova na kojem su izlagala razna obiteljska gospodarstva, a nije nedostajalo niti ponude poljoprivredne mehanizacije i radnih strojeva kao niti drugih popratnih sadržaja sve u cilju privlačenja što više posjetitelja, a možemo reći da je organizatorima ove godine to u potpunosti uspjelo bez obzira na kratak prolom oblaka koji se dogodio u poslijepodnevnim satima.

U amfiteatru srednje škole predstavljen je projekt IPA III C „Regionalni biotehnološki centar za istraživanje i razvoj Brodsko-posavske županije/Mogućnosti besplatne edukacije za proizvodnju visoko dohodovnih kultura“ o čemu su više govorili ravnatelj škole Vlado Prskalo, te Vera Novaković iz Hrvatske poljoprivredne komore. Ono što je važno za istaknuti je da je ovo jedna europska škola s obzirom da su do sada iz EU fondova povukli unazad 12 godina 3 milijuna i 200 tisuća eura bez milijun i pol eura za regionalni centar s obzirom da je za ovaj projekt uplaćena do sada trećina predviđenih sredstava.

Zadnjeg dana sajma nazočan je bio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina s izalsanstvom koji je između ostalog rekao da „trendovi smanjenja poljoprivrednih proizvođača i farmera u stočarstvu nije nešto što je samo vezano uz Hrvatsku. Ono što veseli je da je količina proizvedenog mlijeka ostala ista. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije proizvodnja u odnosu na proteklu godinu još je povećana za 5,8 %. U ožujku je po prvi puta više od 90% proizvođača mlijeka imalo izuzetnu kvalitetu europskih standarda. Znači, govedarstvo ima svoju budućnost, te će se profilirati stvarno oni koji rade dobro, a oni koji su u poteškoćama maksimalno ćemo im pokušati pomoći i mislim da tu opstojnost same primarne proizvodnje zaista nije upitna“, naglasio je Tihomir Jakovina u razgovoru s novinarima.

Dodajmo ovome da je Sajam Slavonski Brod 2012., odnosno 15. međužupanijsku stočarsku izložbu posjetio i predsjednik Hrvatske seljačke stranke Branko Hrg s izaslanstvom.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakNeuspješni politički pokušaj smjene ravnatelja novogradiške bolnice
Sljedeći članakU Cerniku i Smrtiću noćas poginule dvije osobe!