U reprezentativni objekt katoličke psihijatrijske bolnice Sv. Rafael u Strmcu nedaleko Nove Gradiške je uloženo oko 100 milijuna kuna. Investitor je Bolnički red Milosrdne braće sv. Ivana od Boga sa sjedištem u Italiji, koji je do sada u 50-ak država širom svijeta osnovao više od 300 zdravstveno-socijalnih ustanova.

Riječ je o bolnici sa 143 kreveta namijenjenih psihijatrijskim bolesnicima. Bolnicu je otvorila prije godinu ddana tadašnja predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, a nakon godinu dana, ovog ponedjeljka bolnicu su posjetili zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik, te požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević. Zamjenik ministra je nakon obilaska prostora bolnice novinarima otkrio razlog svoje posjete i rekao kako je doša dati podrku djelatnicima, prioru, redvonicima i svim djelatnicima bolnice.
“Ugodno sam iznenađen onime što je postignuto u bolnici i u izuzetnom je stanju, te mislim da sve bolnice mogu pozavidjeti na ovako uređenoj bolnici i odnosu prema bolesniku”, rekao je Cesarik i dodao da su zato zadovoljni, te će ministarstvo zdravlja još više davati podršku bolnici sv. Rafael.

 

Msgr. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup je naglasio kako je ova bolnica prva bolnica takve vrste”.

Dakle, katolička bonica koja nije niti javna niti privatna, nego specifična institucija koja ima svoje polazište u evanđelju, odnosno u onome što je njihov utemeljitelj sv. Ivan od Boga postavio svoj temelj, a to je čovjek koje mu se ne služi zbog bilo kojeg drugog razloga, nego zbog čovjeka i njegova dobra, tj. čovjeka koji je u teškim okolnostima svoga zdravlja”, dodao je Škvorčević.
Predsjednik upravnog vijeća bolnice sv. Rafael je fra Kristijan Sinković koji je u svibnju prošle godine rekao kako Strmac i Brodsko-posavsku županiju nisu izabrali slučajno za otvaranje bolnice. Svojim dolaskom u nerazvijenu sredinu željeli su na neki način pomoći i potaknuti njezin razvoj. Fra Kristijan je danas govorio o popunjenosti kapaciteta bolnice, te rekao kako je u svibnju popunjeno 96% posto kreveta. Isto tako u dnevnoj bolnici imamo oboljele od PTSP-a, te je jedan odjel baš za njih dvadesetak posvećen.

“Zahvalio bi se u ime reda na ovoj prekrasnoj posjeti ministarstva, a isto tako i našeg biskupa koji se već osjeća ovdje kao kod svoje kuće. Ovo je prva posjeta sadašnjeg ministarstva i to nas jako raduje da možemo osobno popričati i predočiti neke probleme koji se pojavuljuu zbog naše specifičnosti kao reda. Morate shvatiti da mi nismo ni državna bolnica, ali ni privatna klinika, nego nešto između. Tako da postoji niz poteškoća o kojima moramo razgov arat s ministarstvom i koje polako riješavamo upravo s ministarstvom”, rekao je fra. Kristijan.

 

Zamjenik ravnatelja bolnice sv. Rafael dr. Igor Ferenčina, specijalist psihijatar rekao je kako je činjenica da objekt lijepo izgleda, no prije svega važan je sadržaj, a ne izgled bolnice, te pristup pacijentima. Ferenčina je rekao da su se i tome posebno posvetili i dodao kako je tamo poseban pristup bolesnicima koje oni nazivaju gostima.

“Dali smo im jedan dignitet, zapravo smo ih na neki način izjednačili sa svim osobljem i svima onima koji dolaze u ovu ustanovu. Dakle, radi se o jednom specifičnom pristupu pacijentu u sklopu nekakve psihijatrijske revolucije koja traje već nekoliko stoljeća i trajat će još neko vrijeme dok psihijatrijski pacijenti ne budu dobili onaj položaj u društvu i zdravstvu kakav zaslužuju, naglasio je Ferenčina.

Autor: Nikola Knežević

 

 

Komentari
Prethodni članakSkupština novogradiškog ženskog odbojkaškog kluba
Sljedeći članak39. 490, 26 kuna rukometašicama Slavonke