U prostoru motela u Bijeloj Stijeni kod Okučani u prekrasnom prirodnom ambijentu upriličen je završni događaj projekta “Sudjelovanje građana u razvoju demokracije i unaprjeđenju ljudskih prava na lokalnom nivou”.

Projekt je financiran od strane Europske unije u sklopu programa “Europski  Instrument za demokraciju i ljudska prava,  putem Sheme potpora na nacionalnoj razini, a sufinanciran je od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Završni događaj organiziran je s ciljem prezentiranja postignutih rezultata i informiranja sudionika o nastavku aktivnosti razvoja zajednice na području Pakraca, Lipika i Okučana. Nazočni su bili predstavnici brojnih udruga, organizacija civilnog društva, manjinskih zajednica, lokalne i regionalne samouprave s područja Okučana, Pakraca i Lipika, a koji su bili i članovi Lokalnih vijeća za razvoj zajednice.

Voditelj spomenutog projekta Obrad Ivanović iz Srpskog demokratskog foruma rekao je kako su organizacije civilnog društva tijekom projekta kvalitetno radile i sudjelovale, te raspravljale o bitnim problemima. Nekada je to bilo za pojedine organizacije izrazito teško, ali su se radi interesa razvoja lokalne demokracije, civilnog društva i lokalnih zajednica, ipak ohrabrile i počele sudjelovati u raspravama, naglasio je Ivanović.

Tijekom realizacije projekta održana je i šestodnevna edukacija članova lokalnih vijeća i to na području upravljanja projektim cikluom, monitoringa kršenja ljudskih prava i odnosa s javnošću. Svim polaznicima tih edukacija na ovom završnom događaju podijeljeni su i prigodni certifikati kojim se potvrđuje da je određeni polaznik uspješno zavšio edukaciju. Isto tako povodom završetka projekta članovima lokalnih vijeća uručene su zahvalnice za izniman doprinos u radu i razvoju lokalnih vijeća kao i nesebičnom zalaganju prema unaprjeđenju ljudskih prava na lokalnom nivou.

Zahvalnicu je dobio i Radio Nova Gradiška, a certifikat o pohađanju spomenute edukacije dodijeljen je i autoru ovog teksta. Svakako, mediji su izuzetno bitni u ovom projektu, a i općenito u zaštiti i promicanju ljudskih prava i manjinskih prava na lokalnom nivou kao i samom razvoju demokracije, istaknuo je Obrad Ivanović iz SDF-a.

 

Dodajmo kako je na završnici spomenutog projekta prezentirana i prigodna brošura pod nazivom „Lokalna partnerstva za razvoj i zaštitu ljudskih prava“ u kojoj je sažeto sve što se radilo tijekom projekta, o čemu se raspravljalo na sjednicama Lokalnih vijeća i razim sastancima u Okučanima, Pakracu i Lipiku, te što se sve postiglo na lokalnom nivou u području razvoja demokracije i unaprjeđenju ljudskih prava.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakJosip Vuković ponovno zadužio Novu Gradišku
Sljedeći članakOdigran 6. malonogometni turnir u organizaciji ŽNK Ježice