U petak, 20. srpnja, na mjesnom groblju u Štivici, do posljednjeg počivališta ispraćen je najstariji vatrogasac u Hrvatskoj, Nikola Radelić, kako su ga svi zvali – dida Mika. Do 105-og rođendana nedostajalo je samo mjesec i pol dana, ali smrt je bila neumoljiva i ovaj vrijedni vatrogasac, dugovječni dida Mika, završio je svoj zemaljski put.

Rođen je u Štivici 1907. godine, a kad je 1927. izbio požar na dvorišnim zgradama i stajama njegove obitelji, shavtio je značenje i korist dobrovoljnog vatrogasnog društva, pa je s grupom hrabrih i upornih mještana krenuo u osnivanje DVD-a Štivica, koje će slijedeće godine obilježiti 80-u obljetnicu postojanja i veoma aktivnog rada. Dida Mika je bio  član društva gotovo 80 godina i  šteta je što nije dočekao njegovu vrijednu obljetnicu, ali, rekao bi naš narod:“Lijepe je godine dočekao“.
Od njega su se  na komemoracijskoj sjednici DVD-a Štivica oprostili dugogodišnji suradnici, vatrogasci i prijatelji, koji su od njega desetljećima učili i puno naučili. Na mjesnom groblju, u ime društva,  riječi oproštaja uputio je tajnik DVD-a Štivica, Matija Tomičić. Zvuk crkvenih zvona miješao se tužno sa zvukom vatrogasne sirene, koju je dida Mika bezbroj puta slušao i na njezin zvuk žurio pomoći ljudima i njihovoj imovini, prema vatrogasnoj krilatici „Vatru gasi, brata spasi“.

 

Obred sprovoda  vodio je privremeni upravitelj štivičke župe, vlč Ivan Nikolić. Uz obitelj, rodbinu, mještane i prijatelje pokojnika, na ispraćaju su bili predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije, Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo te brojnih vatrogasnih društava s kojima su štivički vatrogasci i dida Mika godinama uspješno surađivali.

 

Nikola Radelić  ostat će u narodu ovog kraja trajno upamćen kao aktivan i vrijedan vatrogasac, kao uzoran vjernik i kao plemenit čovjek. Poslije sprovoda, u župnoj crkvi sv Marije Magdlene u Štivici, za pokojnika je služena misa zadušnica.

Autor: Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakPonovno teška prometna nesreća u Novoj Gradiški!
Sljedeći članak“Rock Starci 2012.” – najbolje mjesto za rock glazbu