Diljem svijeta 27. rujna se obilježava kao dan turizma s ciljem promicanja svijesti o važnosti turizma, njegovih društvenih, kulturoloških i ostalih vrijednosti. Svjetski dan turizma obilježava se svake godine na dan kada je osnovana Svjetska turistička organizacija. Ovogodišnji Svjetski dan turizma obilježava se na temu: Turizam i održiva energija: jačanje održivog razvoja.

Hrvatska je današnji dan dočekala s novim rastom brojki iznimno uspješne sezone.U prvih sedam meseci ove godine ostvarili smo prihode veće za skoro 4 posto nego prošle godine. Iako se često volimo nazivati turističkom zemljom, oko pojma turizma postoji još uvijek niz zabluda. S jedne strane, razvoj turizma zemlji donosi brojne ekonomske koristi, a od turizma vrlo dobro mogu živjeti svi koji su u njega uključeni.

S druge strane, istovremeno,  turizam pati od brojnih slabosti poput sezonalnosti, te promjene trendova, a strani gosti nam još uvijek znaju zamjerati i neprofesionalnost. Želimo li se dugoročno pozicionirati kao glavna turistička destinacija Sredozemlja i Mediterana puno toga još treba mijenjati. Kada je riječ o zabludama, nepoznavanju materije i stanju svijesti, još će više problema i prepreka morati rješavati Slavonci, kojima se na spomen pojma ruralnog turizma kao grane koju očekuje najjači rast, već nekoliko godina, smješe brkovi .Ipak, iako potencijala imamo, nedostatak infrastrukture mogao bi se nametnuti kao problem, ali i nedovoljna educiranost. Stoga, želimo li poput mještana visoko razvijenih austrijskih ili slovenskih sela živjeti od dolaska stranih gostiju trebamo još puno raditi na izgradnji objekata, ali i na vlastitoj edukaciji.

Turistička zajednica grada Nova Gradiška, kao i nekolicina svjetlih primjera Obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji su shvatili sve zakone posla, učinili su jako puno na popularizaciji regije, te svima nama koji bogatstvo oko sebe uzimamo zdravo za gotovo, približili vlastito dvorište iz nekog drugog ugla.

Dok očekujemo nove nagrade i priznanja Hrvatske turističke zajednice u okviru projekta VOLIM HRVATSKU, a nagrade smo ,  ( recimo to  i na glas ) , itekako zaslužili, razmislimo što još možemo dugoročno učiniti kako bi svoj komadić raja doista učinili turistički poželjnom destinacijom,a sebe predstavili pravim domaćinima.

Jer, Slavonija je, ionako, u svjetskim okvirima, odavno sinonim za široku bećarsku dušu, bogatu trpezu, otvorene kapije, ali i neodoljive gastronomske delicije. Sve nam je, ionako, ponuđeno na tanjuru, pa hajmo onda to i iskoristiti! I sretan nam Svjetski dan turizma!

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakAktivnosti kluba multiple skleroze
Sljedeći članakHrvatski sokole, Bog te poživio!