Uz „Festival kave i slavonskih kolača“ koji po treći put organizira Turistička zajednica Nova Gradiška jučer je na središnjem gradskom trgu održana 1. manifestacija SLAVONIJA VESELA.

U organizaciji Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška ova manifestacija u duhu tradicije i kulturne baštine ponudila je različite sadržaje i natjecanja, između ostalog pravili su se i trganaci, djeca su svoje vještine pokazala i u starim tradicijskim igrama. Sudjelovala su Kulturno-umjetnička društava “Starča” Gornji Bogićevci, Dragalić, Mala i Vrbje. kao i  mali članovi DVD-a Gornji Bogićevci. Natjecali su se  u tradicijskim igrama, sudjelovali u izboru najljepšeg djeteta u narodnoj nošnji, a stariji članovi spomenutih KUD-ova i Udruga umiroljevnika gornji Bogićevci prepremali su prave starinske ukusne trgance.

Na središnjem gradskom trgu trajala su natjecanja u tradicijskim igrama: skakanje u vreći, runjenje kukuruza, potezanje užeta, štafeta i nošenje jajeta u žlici; koje su nadgledale dvije glavne sutkinje Željka Šebalj I Elvira Bakunić, a priskočio i Ivan Siladi, predsjednik DVD-a Gornji Bogićevci, a u isto vrijeme pripremali su se  i trganci. Sve je  to pratila Prosudbena komisija; Blaženka Blažević-predsjednica i članice, Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada te Veronika Terzić. Prema njihovim ocjenama rezultati su slijedeći : Najbolje trgance skuhale su Maja Čaić i Martina Abianac iz KUD-a Vrbje, druga je ekipa KUD-a Mala: Zlata Sjeverac i Marija Marjanović, a treće mjesto zauzele su Terezija Nikolić i Marica Begić, ekipa Udruge umirovljenika Općine Gornji Bogićevci.

Ukupni pobjednik natjecanja u tradicijskim igrama je ekipa KUD-a « Starča» Gornji Bogićevci, druga je ekipa Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, a treća ekipa KUD-a Dragalić.

Tijekom programa natjecanja u tradicijskim igrama i pripremanju trganaca u novogradiškoj Gimnaziji prosudbena komisija u sastavu: Milan Rosić, predsjednik, inače vodi Udrugu čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica” NG, te članovi Dinka Matijević, direktorica TZ I Borislav Vidošić, zamjenik novogradiškog gradonačelnika, ocjenjivala je djecu u narodnim nošnjama i to u tri kategorije. Prije proglašenja pobjednika, sva djeca su se prošetala glavnom gradskom ulicom, a onda se, na najbolji mogući način, kako su ih poučili njihovi voditelji, ali i roditelji, predstavili na pozornici.

U kategoriji od 6-8 godina treće mjesto osvojile su Tena Ferić i Petra Kukić iz KUD-a Maladrugo mjesto Nika Bušić i Patricija Piškulić iz Folklornogansambla mladih NG, a prvo mjesto Lucija Mlinarski i Ivano Žugaj iz KUD-a Starča Gornji Bogićevci.

U kategoriji djece u dobi od 9-13 godina treće mjesto pripalo je Tihani Penić i Noi Šapić iz KUD-a Maladrugo Emi i Niki Stara- Šašić iz FA mladih NG, a prvo mjesto zauzele su Mia Čaić i Petar Krpan iz KUD-a Vrbje.

I u kategoriji djece od 14- 16 godina treće mjesto zauzeli su Sara Straga Šašić i Matej Šokić– Folklorni ansambl mladih NG, drugo mjesto pripalo je Kristini Matijašević i Ivoni Ranisavljević iz KUD-a Dragalić, prvo mjesto Loreni Hrdžić i Mariju Peterle iz KUD-a Starča Gornji Bogićevci.

 Čestitke organizatorima FAMING-u bilo je prekrasno vidjeti nasmijana i vesela lica djece, roditelja, baki, djedova, prijatelja i posjetitelja.

Dio atmosfere svojim fotoaparatom zabilježio je naš  kolega i producent Bernard Kumić Berny

 

Komentari