U tijeku je žetva ječma, neki će tek ući u svoja polja, dok u tvrtki Poljoprivredno-prehrambeni kompleks rade zadnje otkose ove žitarice.

U PPK-u su sa žetvom krenuli 18. lipnja, jer se prije nije niti moglo zbog visokih fizioloških vlaga. Ovog vikenda se rade zadnji otkosi na 209 hektara PPK-ovih površina, a kod kooperanata na 220 hektara sjemenske proizvodnje. 

“Što se tiče kooperacije i proizvodnje pivarskih ječmova za potrebe tvornice “Slavonija slad” žetva je obavljena na 75% površina. Od ukupno 5.850 hektara ugovorene proizvodnje, prikupili smo ječam s oko 5000 hektara površina. Prikupili smo negdje oko 25.000 tona ozimog ječma. Počela je i žetva jarog ječma, a od ukupno 1.300 hektara prikupili smo tisuću tona ječma za tvornicu slada”, rekao je direktor tvrtke PPK dipl. ing. agr. Danko Vincetić.

“Karakteristika ove žetve je u svakom slučaju s umanjenim prinosima od 25 do 50% u odnosu na očekivano. U jesen smo imali vrlo razvijene usjeve koji su puno obećavali, isto tako je bilo i u proljeće, no imali smo vrlo vlažan period od siječnja do ožujka, te vlažan period u klasanju što je svakako rezultiralo štetama na usjevima i na kraju umanjenim prinosom i umanjenom kvalitetom. Ta kvaliteta se prvenstveno odrazila na krupnoću zrna i ona je u prosjeku manja 25-50% u odnosu na standardnu godinu”, napominje Vincetić.

S obzirom da se za ponedjeljak i utorak najavljuje loša vremenska prognoza, kraja problemima u PPK-u nema.

“Ako prognoze budu točne svakako će biti evidentne štete, pogotovo na uljanoj repici i pšenici. Repica je vrlo osjetljiva kada je u pitanju bilo kakvo nevrijeme, ali prije svega tuča i to pogotovo u ovoj fazi.  Znamo da smo već imali zabilježenu tuču u zapadnom dijelu naših površina, dakle u Gornjim Bogićevcima i Dragaliću. Prošle godine nije bilo takvih sličnih problema, ali u prošlosti je bilo kada smo imali gotovo stopostotne štete na uljanim repicama kada su u tim fazama žetve dolazila jača nevremena”, ističe Vincetić.

Spomenimo za kraj kako uljana repica na PPK-ovim površinama još nije sasvim spremna na svim površinama za žetvu, no kod kooperanata je već dijelom spremna i već se krenulo u žetvu ovog vikenda.

Autor: Nikola Knežević/photo: arhiva

 

Komentari
Prethodni članak…”Tražite, nađite, stvorite srce hrvatsko…”
Sljedeći članak20. “Antunovo u Batrini”