Breskve, maline, kupine, borovnice, šljive…ljetne su voćke u kojima svakodnevno uživamo, no zbog visokih temperatura kratak im je vijek trajanja pa smo ih primorani ili brzo konzumirati ili baciti, ali postoji i treće rješenje- prerada u sočni sirup. 

Kako? Slijedite kratke upute…

1. Za početak zagrijete jednaku količinu vode i šećera (ili manje šećera, ako ne volite jako slatko te više, ako želite da vam bude slađe).

2. Pripremite voće. Ovisno o tome kakvo voće koristite, očistite ga od koštica, ogulite koru…

3. Kada voda zavrije i smanjite temperaturu, ubacite voće u vodu i šećer.

4. Miješajte dok smjesa ne postane ljepljiva, sirupasta.

5. Ako želite rjeđi sirup, procijedite ga, a ako ste zadovoljni gustoćom, ostavite kako je.

Ukoliko želite zdraviju varijantu, umjesto šećera možete koristiti javorov sirup, a ako se želite poigrati okusima, u mješavinu možete ubaciti i malo mente.

Osim što sirup možete pomiješati s vodom i popiti, možete ga koristiti kao preljev na desertima poput  sladoleda, palačinki ili vafla. Osnova ovog jednostavnog voćnog sirupa su voda i šećer. Za postupak je potrebno oko pola sata, a točnog recepta nema jer si voće, a i omjere prilagođavate po želji.

Foto:ilustracija

Komentari
Prethodni članakJesenska sjetva špinata
Sljedeći članakOdržano osamnaesto “Kolo na dva štuka” u Orubici