Došašće ili advent (lat.: “adventus” = dolazak) je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine (osim kod istočnih vjernika, kojima počinje 1. rujna). Advent je osobito vrijeme! Zeleni adventski vijenac, svijeće, adventske pjesme i posebni liturgijski tekstovi pomažu nam u pripremi za Božić.

Prva svijeća adventskog vijenca upaljena je sinoć i u Novoj Gradiški. Molitvu prilikom paljenja svijeće predvodio je velečasni Ivan Štivičić, župnik novogradiške Župe Kraljice svete Krunice, a crkveni zbor pjevao je adventske pjesme. Okupio se veliki broj naših sugrađana kako bi zajedno u molitvi započeli ovo predivno doba godine. Vijenac je napravio naš sugrađanin Milan Rosić.

U zapadnom kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U Rimokatoličkoj Crkvi, u došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.

U došašću, izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje u došašću. 

“Advent” znači “dolazak”, i mi očekujemo dolazak Djeteta Isusa, čije rođenje slavimo na Božić. Svi mi znamo, da se nečemu osobitom radujemo!

no images were found

Komentari
Prethodni članak1. sajam vjenčanja u Novoj Gradiški sljedeći vikend
Sljedeći članakOpćina dala posebne uvjete za projektiranje i dobivanje lokacijske dozvole Brze ceste Brestovac – Staro Petrovo Selo – Zapolje