Povodom Mjeseca Hrvatske knjige, Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški i Gimnazija Nova Gradiška sinoć su organizirali predstavljanje knjiga “Hrvatske heroine” i “Jaka”, autorice Nevenke Nekić. Ravnateljica Gimnazije Ljiljana Ptačnik zahvalila se svima na dolasku. Autoricu je mnogobrojnoj okupljenoj publici predstavila profesorica Vjekoslava Bagarić.

– Ona je naša heroina, koja živi hrvatsku povijest. Velika je književnica, autorica brojnih romana i pjesnikinja.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški je Josip Ostić:

-Hvala Nevenki Nekić na dolasku, uvijek ju rado primimo, posebno u Mjesecu hrvatske knjige. Ona voli Hrvatsku, piše o brojnim povijesnim ličnostima.

Nevenka Nekić rođena je u Zagrebu 1942. godine. Na Pedagoškoj akademiji završila je povijest i hrvatski jezik, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest i bibliotekarstvo. Radila je kao profesor u Zagrebu i okolici, a od 1978. bila je profesorica u Klasičnoj gimnaziji i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu gdje je i umirovljena 2000. godine.
U književnosti se javila 1978. novelom Jedan dan maloga čovjeka i od toga vremena neprekidno surađuje u raznim časopisima, a bila je jedna od urednica listova Hrvatska domovina i Ognjište.
Piše pripovijetke, novele, eseje iz područja likovne umjetnosti i književnosti, polemičke i političke članke, pjesme, drame, putopise, romane i lirsku prozu. Također se bavi povijesnim tekstovima, kritičkim osvrtima u promicanju književnosti iseljenih Hrvata, a tajnica je u Sekciji DHK za proučavanje književnosti u hrvatskom iseljeništvu. Do sada je objavila 28 knjiga, a zastupljena je u 10-ak antologija. Usto, autorica je i brojnih likovnih kataloga.

“Hrvatske heroine” obuhvaćaju razdoblje od tisuću godina hrvatske povijesti. Fokusirana na djelovanje znamenitih ženskih likova u četrnaest portreta – od kraljice jelene do Ivane Brlić Mažuranić – uronjenih u povijesna zbivanja i službene kronike, autorica donosi osobne sudbine koje zadivljuju svojom snagom duha, ljepotom duše i kreativnošću. Dokumentarno autentični iskaz Nevenka Nekić ispisuje esejističkim stilom, nadopunjava književnom maštom, a ponegdje narodnom predajom.

U romanu “Jaka” riječ je o povijesti majke druge jedne naše poznate književnice i njezinu mukotrpnom životnom putu od vremena prve mladosti u Aržanu do zrelih godina, putu koji je vodio preko Travnika i Dervente do Drenovaca u Slavoniji, pa zatim u Livno i opet Derventu. Taj križni put događao se u mračnim razdobljima uoči Drugoga svjetskog rata i za vrijeme rata, te u poratnim godinama komunističkih nasilja. Knjiga koja se čita u jednom dahu, pisana ženskim rukopisom i virtuoznim stilom, posvećena jakoj ženi koja stameno brodi kroz nesreće i nevolje, paradigmi hrvatske žene koja se ne predaje stihiji povijesti.

no images were found

Komentari
Prethodni članakPrivremeno zaustavljanje prometa na autocesti kod Okučana
Sljedeći članakGrad donirao novogradiškoj Gimnaziji opremu vrijednu 50 tisuća kuna / photo