Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Sokić” nalazi se u Cerniku. Bave se ekološkim uzgojem povrća za svoje potrebe, a najbolje rezultate daje poznavanje tradicije upakirano u suvremene ekološke trendove. Proizvode razne proizvode u koje je ugrađeno ljekovito samoniklo bilje te šumske gljive.

Neki od tih proizvoda su široki rezanci sa medvjeđim lukom, koprivom, vrganjima i mrkim trubačama; sirup od divljeg šipka, pekmez od buće, salata od čičoke i medvjeđeg luka, ajvar s vrganjima…

Vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva „Sokić“ je Vera Sokić koja sa svojim suprugom Zdravkom često obilazi razne sajmove i manifestacije na kojima imaju, recimo to tako, besplatnu promociju svojih proizvoda, a uz to dolazi i do nekih poslovnih suradnji iako se radi o malom postotku.

Prije nekoliko dana posjetili smo ih i uvjerili se kako je jesen zaista kraljica godišnjih doba. Čim smo prišli bliže “kapiji” dočekali su nas prekrasni mirisi. Čistila se paprika za ajvar, a iz prepune “kotluše” širio se miris šljiva za pekmez. Kaže nam gdin. Zdravko da je domaći pekmez od šljiva ove godine hit na sajmovima. Da je znao, kupio bi još šljiva i sve bi prodao. Usput nam je pokazao sušaru za tjesteninu po kojoj je i poznat. Kapaciteti su postali premali, narudžbe stalno stižu.

Sokić kaže kako su “OPG osnovali 2003. godine, no nikad nije bilo aktivirano. Uvijek smo se bavili povrtlarstvom kod svoje kuće, za svoju obitelj, prijatelje i kumove, međutim došla su teža vremena i nema se od čega živjeti, pa smo počeli proizvoditi nešto što nitko drugi ne proizvodi. Od toga se nikada nećemo obogatiti, ali ćemo moći preživjeti”, rekao je Sokić.

“Krenuli smo prvo s paprikom za kulinare, odnosno za proizvodnju kobasica i kulina. To smo sve ručno radili, međutim zbog bolesti supruge i moje majke nismo mogli više odvojiti vremena s obzirom da je zemlja bila dosta daleko. A s obzirom da smo supruga i ja gljivari i planinari onda smo radili ajvar s vrganjima za svoje potrebe i potrebe prijatelja. Svima je to bilo fino, pa smo odlučili krenuti s tim na tržište što se pokazalo dobrim potezom. Međutim to možete raditi samo sa svježim vrganjima i jednostavno jedan proizvod nije dovoljan da preživimo, te se supruga sjetila da ručno radi široke rezance s vrganjima, koprivama i medvjeđim lukom. S tim proizvodima idemo po sajmovima po cijeloj Hrvatskoj i zanimljivi smo ljudima”, dodaje Sokić.

O OPG-u “Sokić” moći ćete čuti više u Emisiji za selo i poljoprivredu Radija Nova Gradiška sljedeće nedjelje 02. listopada 2016. godine od 10 sati.

no images were found

Komentari
Prethodni članakOdjeci 4. sjednice Gradskog vijeća: gradske teme, izvršenje Proračuna, DING tempirana bomba bivšeg gradonačelnika Bigovića!
Sljedeći članakŽupan Marušić na 10. Sjednici Povjerenstva za prirodne resurse u Bruxellesu