Sinoć je u društvenom domu Mala održana nesvakidašnja Martinjska veče. S pravom možemo reći nesvakidašnja, kako je ovo prvi put na području grada Nova Gradiška da se na ovakav način obilježava Martinje.

Sinoć je u društvenom domu Mala održana nesvakidašnja Martinjska večer. S pravom možemo reći nesvakidašnja pošto je ovo prvi put da se na području grada Nova Gradiška na ovakav način obilježava Martinje.

Svi Martinje vežu uz dobru kapljicu i mlado vino, no rijetko tko se zapita otkud je potekla povijest. Naime, popularni svetac Martin rođen je oko 316. godine u Panoniji ( Mađarska). Otac, koji je bio časnik rimske vojske, dao mu je ime Martin kao umanjenicu imena Mars, rimskog boga rata. Budućnost sina zamišljao je u skladu njegova imena, ali na kraju ipak nije bilo tako. Legenda priča kako je Martin s petnaest godina, na konju, u vojničkoj opremi s crvenim plaštom, na putu susreo beskućnika, starca koji se u poderanoj odjeći smrzavao na studenom vjetru. Mladi konjanik zastao je pred starcem te mačem odsjekao dio svoga plašta i zagrnuo starca. Zbog ove geste dobrote naglo je došlo do zatopljenja vremena, jer se Bog smilovao nad svim beskućnicima koji su se smrzavali na studeni. Mnogi i danas toplije dane pred početak zime zovu “Martinje ljeto”.

Cijenjeni francuski biskup

Iako su mu roditelji bili pogani, štovatelji rimskih bogova, Martin je 339. godine u Amiensu primio kršćanstvo te je nakon dvije godine vojnikovanja zatražio otpust. Nakon toga se okrenuo samačkom životu i osnovao malu monašku zajednicu. Kada je 371. umro biskup Hilarije, Martinov iskreni prijatelj, Martin je izabran za nasljednika.

Martin je uvijek ostao blizak siromašnima koji su ga posebno voljeli, za razliku od bogatih koje je pozivao na poštenje i solidarnost.

Najveći francuski biskup umro je 8. studenoga 397. Sprovod je održan tri dana kasnije, a prisustvovao mu je nebrojen puk i oko dvije tisuće redovnika i redovnica. Danas se taj datum slavi kao blagdan sv. Martina te se u mnogim krajevima pije i “krsti” mlado vino. Nekada su se na taj dan održavali sajmovi te su u nekim krajevima počinjale raditi škole, sudovi i sazivao se parlament.

U Hrvatskoj se sv. Martin najviše njeguje u sjeverozapadnim područjima kada se pripremaju posebna jela – martinjska juha s mlincima. U Istri, Tar, Beram, a osim blagoslova mladog vina, održavaju se i tradicionalne folklorne i glazbene zabave. Kako god Martinje Vi danas proslavili, najvažnije je da ne sjedate za volan, jer osim zbog opreza na cestama, pazite i na vlastiti džep s obzirom da policija spremno čeka na svakom uglu.

Organizatori Martinjske večeri u Maloj su se potrudili i na radost svih prisutnih doveli i“ Vinskog Biskupa“ koji je svojom besjedom kako to nalazu Martinjski običaji pokrstio mošt, u mlado vino. Posjetitelji i gosti te nezaboravne večeri imali su priliku vidjeti i čuti  od ljudi koju tu tradiciju čuvaju i njeguju dugi niz godina u susjednoj nam Požeško-slavonskoj županiji. Iz razgovora ja jednim od organizatora, predsjednikom Društva športske rekreacije “TOMISLAV” iz Male Darkom Klaićem doznajemo da su u ovaj projekat krenuli iako nisu bili sigurni kakav će to sve skupa odijek među novogradiščanima imati. Sinočnja puna sala doma u Maloj, po izjavi Klaića, im je dovoljan pokazatelj da su imali za pravo kad su se upustili u realizaciju Martinjske večeri te kako planiraju ovu manifestaciju nastaviti i u budućnosti.

Svima onima koji nisu mogli posjetiti sinoćnje „krštenje“ i zabavu poslije toga preporuka za iduću godinu da ovaj događaj obavezno posjete.

Autor: Moca/photo: osječka.com

Komentari
Prethodni članakPredavanje o Matku Pejiću – piscu i slikaru
Sljedeći članakNovogradiška pjesnikinja Vesna Dumičić predstavila svoju prvu zbirku pjesama