SLAVONSKI BROD – Općinski sud u Slavonskom Brodu donio je presudu u parnici u kojoj su privatni tužitelji Josip Vuković i Mirko Golovrški tužili Jerka Zovka i Đurđu Siladi za klevetu i uvredu. Objavom neprimjerenih i uvredljivih članaka, kažu, nanijeli su štetu njihovom ugledu i časti.

Odlukom suca Slavena Vidmara, Đurđa Siladi oslobođena je po svim točkama optužbe, dok je Jerko Zovak proglašen krivim za tekst ” Uhićeni drugovi Josip Vuković i Mirko Golovrški”, koji je objavio 1. travnja 2015. godine, a oslobođen je po sedam točaka optužbe.

Riječ je o tekstu za kojeg je njegov autor Zovak u svojoj obrani istaknuo kako se radi o prvotravnjskoj šali u kojem su primarni akteri bili Mladen Bajić i Jovan Vukomanović, a ne privatni tužitelji. Ovakvu obranu sudac Slaven Vidmar nije prihavtio.

Sam naslov je vijest i kao takav mora odgovarati istini. Makar se iz teksta iščitava kako je riječ o prvotravanjskoj šali, iako ja osobno mislim da se na takav način nije primjereno šaliti, u naslovu je nedvosmileno izrečeno nešto što ne odgovara istini – obrazložio je Vidmar svoju odluku.

Za preostalih sedam članaka, koje su privatni tužitelji Josip Vuković i Mirko Golovrški naveli kao sporne i one u kojima se navode za njih uvredljive riječi, sudac je Zovka oslobodio krivnje.

– Novinari u svojim tekstovima mogu objavljivati svoja mišljenja i stavove ukoliko to urade na način da sud i javnost uvjere kako su to učinili u javnom interesu. U ovom predmetu nije dokazano da su sporni članci objavljeni s drugačijom namjerom, zbog toga za njih je presuda oslobađajuća – kazao je Vidmar nakon što je strpljivo saslušao dvosatnu iscrpnu obranu prvooptuženog Zovka te završne riječi opunomoćenika obje strane te izrekao presudu i kaznu.

Za prvotravanjski tekst Jerku Zovku sud je izrekao minimalnu novčanu kaznu u iznosu od 30 dnevnih dohodaka, što ukupno iznosi 5.780 kuna koje je dužan uplatiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude. Zovak će za taj tekst snositi i troškove sudskog postupka, dok će za ostatak privatne tužbe, odnosno njene točke po kojima je oslobođen, trošak snositi privatni tužitelji na način i u iznosu kako to sud utvrdi.

Na izrečenu presudu, obje strane imaju pravo žalbe Županijskom sudu u Slavonskom Brodu.

Komentari
Prethodni članakDržavno natjecanje u kuglanju za gluhe
Sljedeći članakPijana djevojka u Okučanima demolirala groblje i ispisala grafite