U slučaju da ova dva scenarija šefovima SDP-a i HDZ-a učine se previše miroljubivim, kulturnim, civiliziranim racionalnim… moguće ih je provesti tajnim glasovanjem. Tada nitko ne bi znao tko je koga podržao niti bi bilo moguće nekoga optužiti za ‘koaliranje’.

NAKON provedenih izvanrednih izbora za Gradsko vijeće Grada Nove Gradiške 20. ožujka 2016., koalicija SDP i Hrvatski laburisti osvojila je sedam mandata; tzv. Domoljubna koalicija osvojila je pet mandata (HDZ 3, HSS 1, HSP AS 1); kandidat grupe građana Željko Bigović osvojio je četiri mandata i HDSSB osvojio je jedan mandat. Dakle, Gradsko vijeće ima ukupno 17 vijećnika.

U drugom izbornom  krugu, 3. travnja, kandidat koalicije SDP i Hrvatski laburisti, Vinko Grgić, pobijedio je kandidata tzv. Domoljubne koalicije Dražena Oršulića i na taj način postao novogradiški gradonačelnik.

Nakon prvog koraka – izbora vijećnika i drugog koraka – izbora gradonačelnika, slijedi treći korak – konstituiranje Gradskog vijeća – izborom njegova predsjednika. Dakle, da bi Gradsko vijeće bilo konstituirano i moglo početi s radom, nužno je izabrati njegova predsjednika.

Kako vijećnici biraju predsjednika Gradskog vijeća

Prema članku 12. Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška: “Na konstituirajućoj sjednici Vijeća predsjednik i članovi Mandatnog povjerenstva i Odbora za izbor i imenovanja biraju se javnim glasovanjem na prijedlog predsjedatelja ili najmanje 1/3 članova Vijeća, s tim da je njihov sastav približno razmjeran stranačkom sastavu Vijeća”.

Mada, izbor predsjednika Vijeća može biti obavljen i tajnim glasovanjem, ako tako odluči većina prisutnih vijećnika (članak 108. Poslovnika).

Izbor predsjednika i potpredsjednika Vijeća reguliran je člancima 13. i 14. Poslovnika.

“Predsjednik i potpredsjednik Vijeća biraju se na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja ili najmanje 1/3 članova Vijeća.

Za predsjednika i potpredsjednika izabran je kandidat za kojeg je glasovala većina od ukupnog broja izabranih članova Vijeća.
Predsjednik i potpredsjednici obavljaju svoju funkciju volonterski.

Kad je predloženo više kandidata za predsjednika i potpredsjednika Vijeća, a niti jedan od kandidata ne dobije većinu glasova od ukupnog broja članova Vijeća, glasovanje se ponavlja, a ako niti nakon ponovljenog glasovanja ne dobiju potrebnu većinu, Vijeće će predložiti da Odbor za izbor i imenovanja predloži druge kandidate za predsjednika i potpredsjednika Vijeća”.

Realna su dva scenarija 

Sukladno odredbi Poslovnika – da sastav Odbora za izbor i imenovanja bude ‘približno razmjeran stranačkom sastavu Vijeća’ za očekivati je da u to radno tijelo Vijeća bude izabrano: dva člana SDP te po jedan član HDZ, HSS i Lista Željko Bigović.

Prvi scenarij. Za predsjednika gradskog vijeća Odbor predloži lidera tzv. Domoljubne koalicije i HDZ-a, vijećnika Dražena Oršulića. U tom slučaju, ZA glasat će svi vijećnici. Dakako, osim Željka Bigovića i njegovih. Naime, Bigović bi podržao samo svoj izbor, kad bi ga netko predložiti htio, jer sam predložiti se ne može budući da nema 1/3 vijećnika. Međutim, njega nitko predložiti neće.

Na taj način, Bigoviću je omogućeno predstavljati se kao ‘jedina prava oporba’ u Gradskom vijeću, a svi drugi dobili su priliku poslati poruku kako s tim političarom ne žele imati posla.

Drugi scenarij. Za predsjednika gradskog vijeća odbor predloži dr.sc. Zorana Jukića. I u tom slučaju, ZA glasat će svi vijećnici. Dakako, osim Željka Bigovića i njegovih. Podsjećam, taj podržava isključivo sebe.

Na ovaj način, HDZ ne bi bio ‘kompromitiran’ potporom SDP-a, a dobio bi ‘svog’ predsjednika Gradskog vijeća. Na taj način Zlatko Kramarić bio je izabran za osječkog gradonačelnika tijekom Domovinskog rata, iako je u Gradsko vijeće ušao kao nezavisni vijećnik.

Zbog čega tek dva scenarija

Budući da predmnijevam tek dva od ‘bezbroj’ mogućih scenarija, evo obrazloženja zbog čega to činim.

Iz iracionalnih razloga, ni kad bi se ludih gljiva najeli, članovi HDZ-a ne bi glasali za SDP-ovog kandidata. Štiteći vlastiti politički obraz, ni SDP ni HDZ neće podržati nametljivog egoistu i netom smijenjenog autokratu, Željka Bigovića. Dakle, ako ne žele na nove izbore, odnosno, ako ne žele novog povjerenika – a ne žele, jer tko inicira nove izbore izgubit će ih – SDP-ovci će podržati izbor predsjednika Gradskog vijeća iz redova HDZ-a ili HSS-a (vijećnik HSP AS-a, iz Novogradiščanima poznatih razloga, kažu, ne bi trebao biti izabran nizašto, a kamoli za predsjednika Gradskog vijeća).

Dapače, SDP bi trebao potaknuti izbor predsjednika Gradskog vijeća iz redova tzv. Domoljubne koalicije i na taj način demonstrirati spremnost za potpun izravan nadzor svih mjera i radnji koje će njihovi gradonačelnik i zamjenice poduzimati idućih godinu dana. Do redovnih lokalnih izbora. Ako nemaju figu u džepu i ako ne namjeravaju ponavljati sve one marifetluke kojima su se služili Mirko Golovrški, Josip Vuković i njegov plagijator Željko Bigović.

U slučaju da ova dva scenarija šefovima SDP-a i HDZ-a učine se previše miroljubivim, kulturnim, civiliziranim racionalnim… moguće ih je provesti tajnim glasovanjem. Tada nitko ne bi znao tko je koga podržao niti bi bilo moguće nekoga optužiti za ‘koaliranje’. Na primjer, dovoljno je da uz sedam vijećnika SDP-a, za dr.sc. Zorana Jukića, glasa Dubravko Gubić (HDSSB). Tada bi bio ‘vuk sit i ovce na broju’.

SDP i HDZ koaliraju od proglašenja hrvatske nezavisnosti

Uostalom, što znači sintagma ‘neprirodna koalicija’ SDP-a i HDZ-a na razini jednog grada ili općine. I nakon dogovora te dvije stranke, na primjer, da će u Prvči kanalizaciju graditi desnom,S a ne lijevom stranom ulice, SDP-ovci mogu govoriti kako im se gade stadionska skandiranja ‘Za dom spremni – koje podržava HDZ, a HDZ može i dalje govoriti kako im se gadi maršal Tito ‘najveći ubojica Hrvata’ – kojeg poštuju SDP-ovci.

Osim toga, ako izuzmemo obostrano namjerno forsirani ideološki folklor, kojim jedni i drugi zamagljuju činjenicu da ne znaju voditi državu, SDP i HDZ koaliraju od proglašenja hrvatske nezavisnosti. Vode potpuno istu, podaničku, unutrašnju i vanjsku politiku, koja ovisi o direktivama iz Brisela, a ne o volji hrvatskih građana.

 

 

Poslovnik o radu Gradskog vijeca Nova Gradiska

 

Autor Sbplus Jerko Zovak

Komentari
Prethodni članak944 milijuna kuna u ponedjeljak će se uplatiti poljoprivrednicima!
Sljedeći članakĐuro Đaković Specijalna vozila i MORH potpisali ugovor o nastavku aktivnosti generalne revizije tenkova