Pučko otvoreno ulčilište “Matija Antun Relković” Nova Gradiška poziva vas na predstavu “Moć zemlje” u izvedbi osječkog HNK, u ponedjeljak 07. ožujka, u 19.00 sati.

Janko Matko, popularni pučki pisac, miljenik čitatelja, u zapećku pozornosti kritike i struke, vraća se na pozornicu osječkog HNK. Taj urar i draguljar, svjetski putnik i pisac, može se pohvaliti odanom čitateljskom publikom i vrtoglavim nakladama romana, a svjedoci vremena kažu da je bio izniman pripovjedač. Kritika mu zamjera trivijalizaciju žanra povijesnog romana, iako su svi njegovi likovi inspirirani stvarnim ljudima i događajima. Predstavu „Moć zemlje“ u osječkom HNK režira poznati promicatelj hrvatskih autora Želimir Mesarić. Redatelj smatra da je Janko Matko nepravedno zapostavljen autor čija su djela na tragu hrvatske realističke pripovijetke. „Moć zemlje“ ima i vrlo suvremenu tematiku odlaska i ostanka na zemlji, napominje Mesarić. Pitanje zapostavljene zemlje, zemlje kao identiteta entitetu, zemlje koja nas određuje, aktualno je i danas, posebice u pomalo zapuštenoj i zaboravljenoj Slavoniji. S druge strane, možda više nema zabranjenih ljubavi grofica i seljaka, klasnih razlika plemstva i puka, ali razlike i zabranjene ljubavi itekako postoje i danas, bile one religijske, kulturološke, zasnovane na raznim predrasudama i različitim generacijskim poimanjima.

Sretan spoj u stvarnom životu su mladi glumci Matea Gabrić i Ivan Ćaćić, u predstavi plemenitašica Vera Jurić i seljak Đuro Krnečić. Plemenitašica Vera zaljubi se u seljaka Đuru, napušta svoju obitelj i svoj svijet, udaje se i počinje za nju sasvim novi život. Matea i Ivan kažu da im je privatna bliskost olakšala „zaljubljivanje“ na sceni.

Vera i Đuro, plemkinja i seljak, početkom 20. stoljeća bili su dalje nego ikad, a njihova veza nezamisliva. Duh toga vremena uz prilagodbe i preinake osjeti se u scenografiji Davora Antolića i kostimografiji Danice Dedijer. Kako pojašnjava redatelj Mesarić, odmaknuli su se od doslovnosti slavonske nošnje, gospodu su prikazali kao neke „slavonsko-zagrebačke Glembajeve“. Likovi su i jezično naglašeni pa tako seljaci pričaju šokačkom ikavicom, a gospoda s njemačkim prizvukom, ali više agramerski nego esekerski.

Uloge tumače: Davor Panić, Ivana Gudelj, Ljiljana Krička Mitrović, Duško Modrinić, Antonio Jakupšić, Aleksandar Bogdanović, Anita Schmidt, Aljoša Čepl, Radoslava Mrkšić, Vjekoslav Janković, Antonija Pintarić, Jasna Odorčić, Petra Blašković, Mario Rade, Miroslav Čabraja, Zorislav Štark, Damir Baković, Ivana Medić i Nikola Pavišić.

Ulaznice možete nabaviti u tajništvu Učilišta, Relkovićeva ulica 4

ili rezervirati na: telefon: 035/331-010, 331-011, 331-012,

mobitel: 099/331-0115

i na e-mail: [email protected]

Komentari
Prethodni članakNa nove prometne tablice dolazi samo EU oznaka!
Sljedeći članakU našoj Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi izrađuju solarni automobil / Foto