PERO ĆORIĆ, saborski zastupnik i glavni tajnik HSP Ante Starčević, proteklih je nekoliko dana u medijima žestoko branio glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, koji se već godinama nalazi u središtu afere plagiranja diplomskog rada.

No, čini se kako Ćorić prema Brkiću osjeća više od koalicijske solidarnosti. Index tako doznaje kako je Ćorić 2010. godine na Općinskom sudu u Požegi osuđen na uvjetnu kaznu zbog krivotvorenja isprave. Ćorić je osuđen na 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od godine dana. Presuda suca Mile Solde postala je pravomoćna u rujnu 2010. godine.

Uz Ćorića, u doba počinjenja djela, u prosincu 2005. godine, dopredsjednika glavnog stana HSP-a i povjerenika za Požeško-slavonsku županiju, osuđen je i Bernard Gruić, potpredsjednik županijskog HSP-a, i to na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od jedne godine.

Lišili ga vijećničkog mandata da sačuvaju vlast

Problem je ispao sa ostavkom Božidara Lujanca, umjesto kojeg je u županijsku skupštinu poslan Miroslav Potnar. Ne bez razloga, jer Lujanac se pobunio te je u pitanje bila dovedena opstojnost vladajuće koalicije, odnosno, neizglasavanje proračuna za 2006. godinu. Lujanac je iznio i čitav niz optužbi na račun predsjednika HSP-a Ante Đapića, Vlade Zeca, vlasnika Kamen Ingrada i župana Ante Bagarića pa je pretučen usred Pakraca.

Đapić o izbacivanju pobunjenog vijećnika: HSP ne podliježe jogurt revoluciji

Prava drama događala se i na skupštini županije 30. prosinca 2005. godine na koju su zaštitari zapriječili ulaz “odmetniku” Lujancu, ali i ostalim oporbenim vijećnicima. U metežu u kojem je sudjelovalo stotinjak osoba ozlijeđena je novinarka HTV-a. Lujanac je izjavio da ne može podržavati kriminal te je zatražio da se raščisti stanje, čemu je lani i udovoljeno dizanjem optužnice protiv Zeca i Bagarića, a pravosuđe je iskazalo efikasnost i u pogledu njegove, kako se utvrdilo, nelegalne ostavke. SDP-ov gradonačelnik Zdravko Ronko rekao je da se radilo o sumraku demokracije te da je mafija na djelu, dok je Đapić kazao kako HSP ne podliježe jogurt revoluciji.

Prema presudi, Ćorić i Gruić su u nakani da Lujanca liše vijećničkog mandata svojim potpisima lažno potvrdili da je izjavu o ostavci potpisao u njihovoj nazočnosti, premda su znali da to nije istina. Ćorić je tako lažno potpisanu izjavu predao sa odlukom predsjednika Đapića o postavljanju Potnara. Presuda je donesena temeljem optužnog prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Požegi od 30. siječnja 2009. godine.

Prošla stvar

“To je za mene prošla stvar. Ničim nisam sudjelovao u kaznenom djelu. Tu sam bio ovlaštena osoba ispred HSP-a, predavao sam liste i izjave, na stotine njih. Konkretnog slučaja se uopće ni ne sjećam”, kazao nam je Ćorić.

Bez posljedica

Unatoč, dakle, zaista dramatičnim okolnostima pod kojima je počinjeno kazneno djelo, suđenja se Ćorić ne sjeća, a i na presudu je potpuno zaboravio. Prošlog ljeta aktualna je bila tzv. Baukova kontrola zaposlenika državne, županijskih, gradskih i općinskih administracija. Utvrđeno je da ih ima popriličan broj sa pravomoćnim presudama pa su podijeljeni otkazi. Jedan je u Splitu pao zbog povrede službenog pečata. Ćorić nam kaže da slučaj nije ostavio nikakve posljedice po njegov status zaposlenika Županije vukovarsko-srijemske.

“Što me sad ne bi spalili na lomači?!”, šokirao se Ćorić te istaknuo kako “ta presuda više nigdje ne piše jer se poslije određenog vremena briše”. Drugim riječima, zastupnik Ćorić je protokom vremena rehabilitiran te se ne vodi kao osuđena osoba. Što se njega tiče, kao da se ništa nije ni dogodilo.

 

300688357-Pero-Ćorić-Presuda

Komentari
Prethodni članakJednom dezerter, uvijek dezerter!
Sljedeći članakNoć za ratnike svjetla u Pakracu / Foto