Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Božić.

Kod pravoslavnih vjernika Božić je blagdan s dosta običaja i njegova proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. Nakon liturgije, ukućani se okupe oko Božićnog stola, pomole se Gospodinu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić. Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić sljedeća godina biti posebno sretna.

Božić je obiteljski blagdan, taj dan se ne ide u posjete, s izuzetkom polaznika ili položajnika – muške osobe, obično je to kum, susjed ili obiteljski prijatelj, koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić.

Povodom ovog najradosnijeg kršćanskog blagdana Božićnu poruku i čestitku pravoslavnim vjernicima uputio je između ostalog i novogradiški paroh, protojerej stavrofor Dragan Antonić.

Običaji kod pravoslavnih vjernika su, možemo reći, dosta slični običajima katoličkih vjernika za Božić.

Urednici i administrator portala www.radiong.hr, te svi zaposlenici Radija Nova Gradiška svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti žele sretne i blagoslovljene Božićne blagdane, te puno uspjeha u novoj 2012. godini uz tradicionalni pozdravi Mir Božji, Hristos se rodi!

 

Autor: Nikola Knežević/Foto: Moca

Komentari
Prethodni članak“Tahir šesti” prvi na cilju, ali bez osvojenog 90. srpskog galopskog Derby-a
Sljedeći članakPočela isplata drugog dijela poticaja