Prema izjavi ministra Tomislava Tolušića za mjere iz Programa ruralnog razvoja RH u 2018. godini raspisat će se ukupno 30 natječaja, za što je osigurano 3,75 milijardi kuna potpore.

Otvaranje mjere 4 “Ulaganje u fizičku imovinu” koja se odnosi na biljnu proizvodnu (tip operacije 4.1.1) predviđeno je u veljači, a u ožujku se očekuje natječaj namijenjen “Povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima (tip operacije 4.2.1) za uljare i mini mljekare.

U mjeri 6 “Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja” očekuje se otvaranje tipa operacija 6.2.1. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti” te 6.4.1. “Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”

Kod mjere 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” koja je posebno zanimljiva jedinicama lokalne samouprave, predviđa se u travnju otvaranje tipa operacije 7.4.1. “Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” za financiranje izgradnje/rekonstrukcije dječjih vrtića i zajedničkih projekata vatrogasnih domova.

Uvode se i novi tipovi operacija u mjeri 10 “Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene” i mjera 14 “Dobrobit životinja”. Provodit će se podmjera 10.2. “Potpora za očuvanje i održivu uporabu i razvoj genetskih resursa u poljoprivredi” te mjera 16 “Suradnja” za projekte suradnje, udruživanje poljoprivrednika i znanstvene zajednice u operativne skupine za rješavanje konkretnih problema poljoprivrednika kroz istraživanja i udruživanje za uspostavu kratkih lanaca opskrbe.

Nastavljaju se i potpore iz mjere 5 “Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događanjima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti” i za mjeru 17 “Upravljanje rizicima”.

Očekuje se da će tokom godine LAG-ovi (lokalne akcijske grupe), u skladu sa svojim lokalnim razvojnim strategijama raspisati natječaje, a prvi od njih odnosit će se na tip operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”.

Detaljni plan objave natječaja za ovu godinu možete pronaći OVDJE

Pozivamo sve zainteresirane da se za pomoć mogu obratiti u Jedinstveni upravni odjel Općine Rešetari, V. Nazora 30, Rešetari, broj telefona 035/367-296 ili na mail adresu [email protected] .

Izvor: Općina Rešetari
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakLiječnici, hotelijeri i vinari zajedno kreću u privlačenje novih gostiju u Slavoniju
Sljedeći članakOdržano poluzavršno natjecanje u šahu za dječake i djevojčice skupine ISTOK