Novoosnovana bolnica „Sveti Rafael Strmac“ u Hrvatskoj je posebna zbog svoje specijalnosti njege duševnih te pacijenata najtežih bolesti, a danas je bila mjesto edukacije te razmjene iskustava kroz seminar pod nazivom „Palijativna skrb, odgovori njege na potrebe bolesnika i obitelji“.

Sv. Ivan od Boga udario je temelje novoj redovničkoj zajednici – „Družbi milosrdne braće“ koja će se brinuti za bolesnike i bijednike. I danas, pet stoljeća od njegove smrti, njegova karizma još uvijek živi. Red ima u 45 država diljem svijeta više od 250 modernih socijalnih ustanova kao što su bolnice, ustanove za retardirane osobe i za duševne bolesnike te druge ustanove namijenjene zbrinjavanju beskućnika te napuštenih. Otvarajući današnji seminar, ravnatelj bolnice dr. Josip Mičija svim nazočnima liječnicima i medicinskim sestrama zaželio je ugodan boravak, pozdravivši veliki broj koji je, po riječima ravnatelja, dokaz koliki je interes za današnje teme te za liječenje bolesnika u palijativnoj skrbi.

Takva je skrb nova u Hrvatskoj, liječnici su do sada liječili takvu vrstu bolesti, od lani je ona službeno ustrojena djelatnost, a seminar je imao cilj okupiti stručne ljude kojima je potrebna doedukacija te razmjena iskustava u liječenju ovih bolesti. Zaposlenici imaju sreće što vlasnici – Bolnički red svetoga Ivana od Boga –  ima petstogodišnje iskustvo na temelju kojega su izgradili filozofiju, doktrinu i način liječenja, a stručni kadrovi iz Italije našim liječnicima uvelike pomažu u izgradnji profesionalne karijere. Teme današnjeg seminara bile su „Sadašnja važnost karizme svetoga Ivana od Boga u palijativnoj skrbi“, „Palijativna skrb u Republici Hrvatskoj“ te teme u kojima se prikazao odnos filozofije i struke, a riječi je bilo i o skrbi u kućanstvima.

Komentari
Prethodni članakTečaj hrvatskog znakovnog jezika
Sljedeći članakPripreme novogradiških rukometašica Slavonke