Prvi krug izbora za novog predsjednika SDP-a održat će se 2. travnja, eventualni drugi krug 9. travnja 2016. godine, a konvencija na kojoj će biti izabrani potpredsjednici, članovi Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a bit će održana 16. travnja.

Predstavljanje jednog od tri kandidata za novog predsjenika SDP-a, Zlatka Komadine, održano jedanas u Novoj Gradiški u dvorani Vatrogasnog doma. Pred oko sedamdesetak članova i simpatizera stranke govorili su, Vinko Grgić, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Nova Gradiška i kandidat na lokalnim izborima za gradonačelnika grada Nova Gradiška, Davor Bernardić, Tonino Picula i Zlatko Komadina. Nakon što je Zlatko Komadina predstavio svoj program i nakon govora ostalih nazočnih članova, uslijedila su pitanja članova i simpatizera SDP-a na koja je kandidat za novog predsjednika SDP-a, Zlatko Komadina spremno i jasno odgovarao, a nakon toga su produžili za Slavonski Brod na još jedno predstavljanje njegovog programa.

Program koji nudi kandidat za predsjednika SDP-a, Zlatko Komadina, pročitajte ovdje:„Dokument koji predstavljam je pokretanje razgovora s članovima i sa svima koji vjeruju u socijaldemokraciju. Novu platformu tražit ćemo u razgovoru među sobom,” poručio je potpredsjednik SDP-a, Zlatko Komadina.Kandidiram se za predsjednika SDP-a jer želim okupljati i donijeti promjene u SDP. Trebamo se okupiti i čuti jedni druge. Da bi mijenjali društvo moramo biti spremni mijenjati sebe. Dokument koji predstavljam je pokretanje razgovora s članovima i svima koji vjeruju u socijaldemokraciju. Novu platformu tražit ćemo u razgovoru među sobom, naglasio je Komadina.

Rekao je da će cilj biti definirati novu političku platformu i da će istu tražiti u razgovoru među članovima. “Moramo biti spremni odgovoriti vremenu novih izazova. Jačaju autoritarni poretci i u tom društvu se povećavaju razlike. Svjedočimo nestajanju srednjeg sloja stanovništva. Cilj socijaldemokracije mora biri razvoj potencijala pojedinca i razvoj potencijala društva,” rekao je.

Potrebna nam je efikasnija državna uprava i lokalna samouprava. Potreban je veći stupanj decentralizacije koji bi rezultirao većom demokratizacijom. Socijaldemokracija i neoliberalizam počivaju na različitim ishodištima i završavaju različitim posljedicama. Naša vrijednost je antifašizam, mi se toga ne smijemo i nećemo sramiti, o tome ne može biti dileme. Već danas nova Vlada pokazuje disonancije oko toga. Domovinski rat također je antifašistički rat i branitelji moraju imati zasluženo mjesto u društvu.

Što se tiče unutarstranačkih politika mislim da SDP-u treba novi Statut i program. Prvo trebamo demokratizirati sebe, stoga ćemo mjesece posvetiti toj raspravi sa svim članicama i članovima. Statut ćemo po mom uvjerenju pisati zajedno, to ja ne mogu pisati sam. Demokratizacija za mene podrazumijeva decentralizaciju stranke, posebno u kadrovskoj politici stranke, istaknuo je.

Otvorit ću raspravu o proširenju modela jedan čovjek – jedan glas. Otvorit ću raspravu, osim o predizborima i o poštovanju onoga što smo sami donosili – učešća jednakog sudjelovanja mladih i žena. Moramo okupiti ljude i aktivirati ih u Savjete i Forume. Otvoriti stranku javnosti i povećati povjerenje građana u SDP, zaključio je Komadina.

 

Autor: Željko Idžotić

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakPovjereniku Krunoslavu Glavaču, razbili automobil i pobjegli s mjesta nezgode, pa ti sad budi Povjerenik!
Sljedeći članakPrerasta li verbalni sukob političara u fizičko nasilje?