Udruga “Volontera” Nova Gradiška bila je ovog ponedjeljka, zadnjeg dana mjeseca travnja, organizator “Eko prijevoza biciklima”, a povodom obilježavanja 17. obljetnice Vojno-redarstvene akcije “Bljesak” i Međunarodnog praznika rada – 1. svibnja.

Čuvati okoliš možemo na razne načine. Vrlo često to su načini u isto vrijeme korisni i za okoliš i za naše zdravlje i za naš kućni budžet. Jedan od načina je zasigurno vožnja biciklom. Ukoliko živite u nekom od prigradskih naselja bicikl možda nije idealno rješenje za odlazak na posao, ali ako to nije slučaj mogli biste se ugodno iznenaditi brzim dolaskom na posao. Nema zastoja u prometu, nema traženja parkirnog mjesta, nema potrošnje goriva, a za svoje zdravlje učinili ste pravu stvar. Vjerovatno ste kao dijete uživali u vožnji biciklom. Zašto ne biste opet? Za odlazak u susjedni dućan ili po novine nema isprike.
Istina, infrastruktura za bicikliste još je daleko od primjerene, ali nemojte da vas to obeshrabri. Što više osoba bude koristilo bicikl kao prijevozno sredstvo to će biti najbolja promocija biciklizma i podstrek gradskim vlastima da stvari mijenjaju na bolje.

Vožnja bicikla je istovremeno zabava i sjajan način vježbanja. Ima izvrstan utjecaj na kardiovaskularni sustav povećavajući tjelesnu spremnost. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u zapadnim civilizacijama, najviše visoki krvni tlak, arterioskleroza, infarkt miokarda i moždani udar.

Udruga volontera je jedna od udruga koja se svojim djelovanjem brine i za okoliš. Inače su puni ideja, a ovaj put riječ je o eko prijevozu biciklima koji je svečano pušten u promet ovog ponedjeljka 30. travnja 2012. godine.

Ovaj projekt su podržali dogradonačelnica Ljepša Rakas Vujčić, Policijska uprava brodsko-posavska, Turistička zajednica Grada Nova Gradiška, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole prof. Mijo Matošević čiji su učenici stare bicikle servisirali i obojali u boje grada.

“Našim sugrađanima dat ćemo u početku 10 bicikala na korištenje. Znači u bilo kojem trenutku uzmete bicikl sa nosača, pvi će biti ispred Zagrebačke banke, drugi kod Željezničkog kolodvora, a zatim ćemo još rasporediti bicikle u Prvči, kod bolnice i prema Kovačevcu, zatim se odvezete do mjesta gdje trebate biti i vratite ga na najbliži nosač”, objasnila je ovaj način prijevoza predsjednica Udruge Volontera Nova Gradiška.

 

Komentari
Prethodni članakPredstavljena knjiga “Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990- ih
Sljedeći članakU Novoj Gradiški obilježena 17. obljetnica VRA “Bljesak”