U Slavonskom Brodu održana konferencija za novinare Hrvatske seljačke stranke na kojoj je riječi bilo o pripremama za predstojeće lokalne izbore, te nedavnoj smjeni ravnatelja novogradiške opće bolnice dr. Zorana Jukića (HSS). Usput smo s dr. Jukićem razgovarali i saznali neke zanimljive informacije o nedavnom neodržavanju sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška.

Nedavno je ministar zdravlja Rajko Ostojić smjenio aktualnog ravnatelja Opće bolnice Nova Gradiška dr. Zorana Jukića. No, kako su ga mnogi nazvali, bezrazložni politički pokušaj smjene, nije uspio s obzirom da su članovi Upravnog vijeća te bolnice upravo smijenjenog dr. Jukića postavili za vršitelja dužnosti ravnatelja. Doktor Jukić po toj odluci dužnost v.d. bolničkog ravnatelja obavlja od 15. svibnja do okončanja natječajnog postupka za izbor, što bi uzimajući u obzir sve zakonom predviđene rokove moglo potrajati najmanje tri mjeseca, kada bi se trebalo izabrati novu čelnu osobu bolnice u Novoj Gradiški.

 

Smjena ravnatelja novogradiške bolnice bila je i jedna od tema konferencije za novinare Hrvatske seljačke stranke čiji je ravnatelj i član. Konferencija je održana ispred Srednje škole „Matija Antun Relković“ u Slavonskom Brodu, a u nazočnosti predsjednika stranke Branka Hrga, predsjednika županijskog HSS-a Brodsko-posavske županije Davora Vlaovića, te predsjednika Gradske organizacije HSS-a Grada Nova Gradiška i ravnatelja novogradiške bolnice dr. Zorana Jukića.

 

Davor Vlaović je oštro komentirao odluku o smjeni ravnatelja, te je rekao da je ovaj pokušaj grubo kršenje prava županije, jer u zakonu stoji da županija putem upravnog vijeća kao osnivač bolnica imenuje i razrješuje ravnatelje.

„Isto tako zna se da je ravnatelj dr. Jukić doveo bolnicu u pozitivno poslovanje, da su se smanjili redovi čekanja, nabavljena nova oprema i novi CT uređaj, da je bilo investicija koje su doprinijele kvaliteti zdravstva i da se planira jedna investicija za izgradnju novog zavoda za javno zdravstvo za hitnu medicinu kao i da su sva izvješća koje je bolnica podnosila prihvaćena većinom glasova ili jednoglasno. To znači da je dosadašnji ravnatelj dobro vodio bolnicu, te da je neprihvatljiva njegova smjena“, rekao je Vlaović.

„S druge strane dolazi pismo iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kako zbog toga što je imenovan v.d. ravnateljem, zavod neće financirati novogradišku bolnicu. Nije bolnica ravnateljeva niti županijska, nego je za uposlene i pacijente koji traže pomoć. Ako će na taj način onemogućiti liječenje građanima i funkcioniranje bolnice onda je odgovornost na njima, a ne na županiji i tražimo da povuku svoje odluke“, naglasio je Davor Vlaović na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu.

 

Predsjednik HSS-a Branko Hrg je stao iza riječi Vlaovića, te također rekao da je ta „odluka grubi čin kršenja demokratskih prava i nasrtaj na autonomnost lokalne i regionalne samouprave“.

„Smatram da stvarno ovo nema nikakvog uporišta u zakonu i da se gospodin ministar očito zabunio, kao što se oni malo-malo zabune u ovih zadnjih nekoliko mjeseci, pa će vjerojatno ispraviti tu svoju grešku jer bi ovo moglo završiti na nekim drugim sudovima izvan Republike Hrvatske obzirom da smo mi zemlja koja ulazi u EU i morali bi se ponašati malo demokratskije“, rekao je čelni čovjek HSS-a.

 

Na konferenciji se novinarima obratio i dr. Zoran Jukić koji je rekao da bolnica bez obzira na ovu odluku ministra zdravlja normalno funkcionira sukladno planu i programu, te ugovoru potpisanim s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

„Kao što Vam je poznato žitelji naše županije uredno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje, djelatnici bolnice rade poslove koji su predviđeni ugovorom (dijagnostika, liječenje, rehabilitacija), a nama se prijeti da se bolnica neće financirati. Bolnica je stara 166 godina i moram priznati da mi je teško zamisliti da će 110 tisuća stanovnika koji gravitiraju bolnici, te 400 radnika koji rade u bolnici, ostati bez sredstava po jednoj samovoljnoj odluci jednog državnog namještenika, odnosno službenika“, rekao je Jukić.

 

Postavili smo pitanje dr. Jukiću kako on komentira kuloare u Novoj Gradiški prema kojima je jedan SDP-ov vijećnik (dr. Marić) podupirao dr. Dražena Oršulića (HDZ) kao kandidata za novog ravnatelja novogradiške bolnice, te ga upitali stvaraju li se neke nove političke struje odnosno nova koalicija u Novoj Gradiški. Isto tako upoznali smo ga s komentarom dr. Oršulića na istu temu koji je rekao da ga je dr. Marić podupirao, ali ispred radničkog vijeća bolnice, a ne kao SDP-ov vijećnik. Dr. Jukić je na to rekao da „ne želi komentirati koalicije između drugih stranaka, te da će HSS svoju koaliciju uskoro predstaviti.“

„Činjenica je i točno da je predstavnik SDP-a, odnosno član gradskog vijeća, za budućeg ravnatelja predložio predsjednika gradskog odbora HDZ-a, a zašto i kako, ne mogu komentirati“, rekao je Jukić.

Još je jednom spomenuo odluku ministra i rekao „ako se ravnatelja mijenja zato što je neki doktor napisao prekratko otpusno pismo, možete sami zaključiti što se događa, a u isto vrijeme naši pacijenti koji dolaze sa zagrebačkih klinika ne dobiju otpusno pismo mjesec ili dva“.

„Ne bih htio medijski eksploatirati jedan žalostan slučaj, ali možete samo zamisliti da se onaj smrtni slučaj s djetetom u Zagrebu dogodio kojim slučajem u Novoj Gradiški, mislim da ne bih sada s kime imali napraviti intervju“, zaključio je Jukić.

 

Iskoristili smo prigodu i nevezano za slučaj s bolnicom upitali dr. Jukića zna li razlog otkazivanja sjednice gradskog vijeća i nedolazak vijećnika SDP-a, na što je odgovorio „kako su vijećnici SDP-a u međusobnim prepucavanjima i to je neki njihov unutarstranački inženjering koji je meni kao gradskom vijećniku apsolutno nerazumljiv i nedopustiv“.

Nakon konferencije za novinare koja je održana na mjestu održavanja Sajma Slavonski Brod 2012., novinari su zatražili i komentar župana Brodsko-posavske županije dr. Danijela Marušića (HDZ) na odluku ministra o smjeni ravnatelja novogradiške bolnice.

 

„Mislim da oko te odluke ima jako puno političke obojanosti, međutim treba dobro odvagnuti što je dobro za sustav i društvo, jer niti jedna bolnica i društvo ne smiju trpiti zbog bilo kakve politike. Osobno ne mislim da je neka greška što je v.d. ravnatelj isti čovjek do raspisivanja natječaja jer je on već uhodan u posao, a što se tiče nepravilnosti tako je kako je, ministar je smjenio ravnatelja, a već je donesena odluka o raspisivanju natječaja. Mislim da do prestanka financiranja bolnice neće doći te očekujem vrlo brzo i još jednu sjednicu upravnog vijeća“, rekao je čelni čovjek županije.

 

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakMinistar poljoprivrede još jednom “preveslao” seljake
Sljedeći članak15. međužupanijska stočarska izložba