Danas je u Novoj Gradiški održana završna konferencija projekta „Promicanje razvoja poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama u Brodsko-posavskoj županiji – „Tehnopark“ Nova Gradiška“.

Projekt Tehnopark Nova Gradiška predstavlja prvi korak u razvoju tehnologijskog parka u Novoj Gradiški te se njime priprema terenu u smislu infrastrukture, usluga i kapaciteta za dodatne inicijative za podršku konkurentnosti malim i srednjim poduzetnicima te da se privuku buduća ulaganja.

Park je usmjeren na slijedeća područja (posebna pažnja je posvećena ekološki osviještenim ulaganjima): metalo-prerađivačka industrija, inženjering i auto dijelovi, elektrotehnika, električni uređaji, te drvna industrija.

Dok se danas drama događala na sjednici gradskog vijeća gdje su SDP-ovi vijećnici tražili skidanje s dnevnog reda izvješće o izvršenju proračuna za 2011. godinu, gradonačelnik Josip Vuković danas je na spomenutoj završnoj konferenciji optimistično govorio o budućnosti gospodarstva u Novoj Gradiški, te velikim štednjama u proračunu, kao i „pod navodnicima“ dobre gospodarske poteze vladajuće strukture.

Ukupni troškovi projekta Tehnopark Nova Gradiška bli su 1.147.267,20 €, a tražena sredstva  803.087,04 €. A koji su rezultati projekta: uspostavljena je organizacijska struktura i struktura usluga multi-sektorskog tehnoparka, uspostavljen je mehanizam izgradnje kapaciteta za razvoj i pružanje integriranih tržišno orijentiranih usluga prema poduzetništvu, zaposlenici Tehnoparka uključeni su u trening na poslu i trening aktivnostima te u razvoj usluga usmjerenih na podršku konkurentnosti malim i srednjim poduzetnicima, u suradnji sa Strojarskim fakultetom iz Slavonskog Broda, uspostavljena je suradnja i mehanizam umrežavanja s glavnim institucijama koje podržavaju inovacije i konkurentnost malih i srednjih poduzetnika u županiji.

Nadalje provedeno je mapiranje kompetencija Strojarskog fakulteta Slavonski Brod, važan rezultat koji će omogućiti suradnju između istraživanja i proizvođača te će unaprijediti upravljanje inovacijama i poboljšati mogućnosti razvoja za mala i srednja poduzeća. Osnovan je mehanizam izgradnje kapaciteta s fokusom na strukovno obrazovanje i osposobljavanje na lokalnoj razini, prema potrebama tržišta rada. Učenici lokalnih srednjih škola i studenti sa strojarskog fakulteta, nezaposlene osobe i zaposlenici malih i srednjih poduzeća obučeni u području menadžerskih tema (marketing, projekt management, analize troškova i dobiti, financijski menadžment itd.) i područja novih tehnologija, prvenstveno iz područja obrade metala.

Za kraj priloga spomenimo samo i o čemu je sve bilo riječi na spomenutoj završnoj konferenciji. O razvoju suradnje između istraživačkih centara i poduzeća i iskustvu Strojarskog fakulteta Slavonski Brod govorio je dekan prof. dr. sc. Dražan Kozak. O razvoju tehnološkog parka i novim modelima transfera tehnologije, te iskustvu znantsvenog parka AREA govorio je direktor odjela za transfer tehnologije AREA Science Park-a u Italiji Stephen Taylor. Voditeljica odjela za poduzetničku infrastrukturu Vlatka Mlakar govorila je o programima za poduzetničke potporne institucije Ministarstva poduzetništva i obrta. Nadalje riječi je bilo i o utjecaju programa TEHCRO na razvoj tehnološke infrastrukture u Hrvatskoj, a svoje mišljenje o iskustvima i rezultatima suradnje govorili su i sami partneri iz Industrijsko obrtničke škole, Elektroteničke i ekonomske škole Nova Gradiška, te Hrvatske gospodarske i obrtničke komore. Nakon završne konferencije svi nazočni su obišli Poslovno inovacijski centar/Tehnopark Nova Gradiška.

Autor: Marko Šimić/Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakUz poneku sugestiju, ali i kritiku, županovo izvješće o radu prihvaćeno
Sljedeći članakŽupanijski vijećnici prihvatili izvješće župana Marušića