Ovog tjedna bili smo u Gornjim Bogićevcima na gospodarstvu obitelji Benedeković. Razgovarali smo s nositeljem gospodarstva Brankom Benedekovićem koji kaže kako se bavi svime i svačime. Iako je najviše riječ o voćarstvu, na njegovom gospodarstvu proizvode se i ratarske kulture, uzgajaju se svinje, kokoši, koze, patke, pure, zečevi, pilići, tako da se radi o jednom zaista „bogatom“ gospodarstvu.

„Da se samo jednom granom poljoprivrede bavimo, ne bi mogli opstati, pogotovo kad je riječ o malom gospodarstvu“, kaže Benedeković. Od voća, uzgajaju višnje, krušku viljamovku i šljivu čačanku koja za sada dobro ide.

 

„Mnogi kukaju kako ova godina nije dobra, doduše i meni je mraz uništio nešto uroda, no većina je ostala, tako da je sezona dosta uspješna. Isto tako, nije toliko štete učinio mraz koliko brljak (čvorak). Nažalost, oni su zaštićeni i ukoliko ubijete jednog brljka dobijete kaznu u visini od 500 kn.  Žalio sam se resornom ministarstvu na štetu, jer su upravo brljci pojeli više od dvije i pol tone višanja. Čak sam zvao i urednika emisije „Plodovi zemlje“ HRT-a, no na ovu problematiku je rekao: „Ne mogu samo zbog toga dolaziti iz Bjelovara u Gornje Bogićevce“. Ne tražim promociju ili polularizaciju sebe, nego da narod vidi s čime se sve i s kojim problemima susrećemo. Svaki dan kada dođemo u višnjik imamo što vidjeti, te smo tako plodove morali prisilno brati“, naglasio je Branko Benedeković.

 

No, ipak bez obzira na štete u višnjiku ostalo voće je dosta dobro rodilo i kruška i šljiva. Imaju tri hektara voćnjaka, od toga 1 hektar višanja, 1 hektar krušaka i 1 hektar šljiva.

„Da nije bilo brljaka višnja bi imala najbolji urod. Ona ima vrlo kvalitetan otkup, te ju plasiram u „Eurovoće“ u Orahovicu i „Hlad“ u Slavonskom Brodu. Solidni su sa cijenama tako da je to sve prihvatljivo, ali problem je što ove godine nema ni divljih trešanja i svega ostaloga, te ptice lete na višnje, a sada i na pšenicu“, kaže Benedeković.

 

Što se tiče šljive, OPG „Benedeković“ je dobilo na mnogim manifestacijama i nagrade za najbolju šljivovu rakiju, no u zadnje vrijeme peku rakiju samo za svoje potrebe zbog plaćanja velikih nameta državi. „Šljiva je naš autohtoni proizvod, a mi na taj proizvod moramo državi plaćati velike namete, tako da sam se odlučio prodati šljivu ljudima koji istu trebaju za rakiju, a sebi pečem samo za svoje potrebe, odnosno koliko smijem imati da ne bi dobio kaznu“, ističe Benedeković.

 

„Isto tako sam zadovoljan s kruškom, jednu turu krušaka sam prodao, odnosno najranije sorte, kao i jednu turu šljiva. Kruška viljamovka ove godine je dobila mraza, ali ona je na takvom predjelu  i valjda je kasnije cvala, tako da nikad bolje nije rodila kao ove godine“, ponosno je rekao Branko Benedeković.

 

 Autor: Nikola Knežević
Komentari
Prethodni članak12. međunarodni old timer susreti u Novoj Gradiški
Sljedeći članakU Rešetarima odigran “Turnir šorova”