Iako pučka slavonska tradicija oduvijek poznaje samo zimske “mačkare”, one čuvene karnevalske dane u hladnoj veljači, gradovi uz more,te oni koji im gravitiraju, okupani mediteranskim suncem, tradiciju su prilagodili svojoj klimi, pa uživaju u ljetnim karnevalima.Na jednom takvom i to međunarodnom, u Čapljini,gradu smještenom u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, protekli su tjedan sudjelovali članovi novogradiške karnevalske udruge MAKS.

I to ne prvi puta, nego četvrti, kaže glavni Maks, predsjednik Udruge, Borislav Vidošić. Među 20-ak različitih maskiranih  karnevalskih skupina, novogradiščani su pokazali kako su, unatoč uvjerenju prema kojemu isključivo nijemci uživaju u pivu, i slavonci pivopije, predstavivši se  vlastitim viđenjem Oktober festa. Braneći  dostojno boje svoga grada, članovi udruge Maks bili su samo jedna od tri  karnevaske skupine iz Hrvatske. Predsjednik udruge Maks kaže kako su ljetni karnevali poseban gušt, a među brojnima koje su posjetili, upravo je ovaj u Čapljini najbolje organiziran. Potvrdio je to i ovogodišnji doček, smještaj u hotelu, ali i dobar prijem čelnika grada.Bila je to i prilika da članovi skupine posjete i 12 km udaljeno Međugorje, ali, kako to dolikuje i odlasku na karneval,  prvenstveno se  dobro  zabave. Jer, kako tvrde svi oni koji ih poznaju, članovi udruge Maks naprave lom gdje god se pojave, stoga ni mještani Čapljine, kao i njihovi gosti, nisu  mogli ostati imuni na čari slavonskh mačkara.

 

Uz ” Malčanske mačkare “, ( čiji  članovi sami sebe smatraju  dijelom zasebne ” republike Mala” ), članovi karnevalske Udruge “Maks” čine, zapravo ,jedinu gradsku karnevalsku udrugu, a dokazuju to i imenom povijesno  najslavnijeg novogradiškog gradonačelnika. Novogradiščani ih, već godinama, imaju priliku pratiti tijekom tri glavna dana Glazbenog ljeta, kada na vlastitom štandu, svaki puta u novom, sve atraktivnijem ili luđem izdanju, prodajom palačinki, ali i cijelonoćnom animacijom gostiju, pokušavaju zaraditi za odlazak na planirana, atraktivna gostovanja. Članovi su, uglavnom, vjerni udruzi, okupljeni prema zajedničkom interesu, ali i po osnovi obiteljskih veza, jer, valjda se i sklonost karnevalima genetski naslijeđuje. Do sada ih je napustilo tek nekoliko članova,  ( kojima je, valjda, dosta “mačkaranja”?! ), ali im se, zato i pridružilo nekoliko novih, mladih članova udruge. Na putovanja odlaze vlastitim prijevozom, a financije su, ionako, u drugom planu, ako je srca i entuzijazma. Posebno su oduševljeni gostovanjem na Međunarodnom karnevalu u slovenskom Ptuju, gdje su se predstavili zimus, kao Meksikanci , ali  i dogovorili neke nove kontakte. Upravo je ptujski karneval, tvrdi predsjednik Udruge “Maks”, Borislav Vidošić, jedan od najboljih i najorganiziranijih, usporediv po svemu s onim čuvenim rječkim.

 

Na ptujskom karnevalu ” pala ” je i ideja o još jednom međunarodnom gostovanju, koje bi trebalo biti dogovoreno narednih dana . Ako sve uspije, odoše članovi  “Maksa ” još malo na  jedan, nadaleko čuveni vašar, ali i prateći karneval.  Svi oni koji su odrastali u bivšoj državi, sjetit će se one poznate-“Hoćemo li u Šabac na vašar? Hoćemo! ”   Grad na Savi koji posjeti, kažu procjene, nekoliko desetaka tisuća ljudi u dane vašara, ove bi jeseni mogao ugostiti i novogradišku karnevalsku udrugu “Maks”. Želimo im sretan put i ne sumnjamo u uspješan nastup!

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakSpektakularno otvaranje Terraneo festivala u Šibeniku
Sljedeći članakGradonačelnik optužio građane za uhođenje novinara Hedla