Svečanim otvorenjem reprezentativnog prostora novog Hrvatskog doma, vrijednog 8 milijuna kuna, novokapelčani su večeras ( subota, 11.kolovoza ) na najljepši način obilježili blagdan Svete Klare i Dan općine.

Dom su mještanima Nove Kapele, ali i pripadajućih 12 mjesnih odbora, nakon svečanog rezanja vrpce, poklonili, u ime županije, Davor Vlaović, zamjenik župana i Josip Benić, prvi čovjek općine. Svečanosti u ugodnom prostoru središnjeg mjesnog parka nazočili su brojni mještani, ali i ugledni gosti- brigadir Siniša Jurković, u ime Hrvatskih voda-Milan Mateša, direktor Vodno-gospodarskog odjela za srednji i donju Savu, načelnici brojnih, susjednih općina, predstavnici udruga, političkih stranaka, kao i predstavnici brojnih medija s područja županije.

Uz mjesni dom, osnovna škola “Antun MIhanović” Nova Kapela-Batrina, još je jedna vrijedna investicija, ( 8 milijuna kuna )  kojom se mještani općine, s pravom mogu ponositi.Jer, iako nam demografija i statistika ne idu u prilog, škole su prostor u koji valja ulagati, rekao je načelnik Josip Benić, potvrđujući kako općina Nova Kapela brine o mladima, nastojeći im osigurati najviše standarde obrazovanja i tako ih, dugoročno, zadržati u rodnom mjestu.

Kao i na području cijele županije, trenutno najveći investitor i su-investitor na području općine Nova Kapela su Hrvatske vode, istaknuo je Milan Mateša, nadajući se, kako će, najznačajniji projekt-vodosprema Oštri Vrh ( čija je izgradnja u tijeku ) uskoro biti završen. Već sada je na području općine 200-tinjak priključaka, a upravo su projekti vodoopskrbe oni koje i Europska unija smatra  najznačajnjim infrastrukturnim projektima. Upravo stoga, istaknuo je Milan Mateša, jedinice lokalne samouprave moraju voditi računa i biti spremne na nove izazove, ali i nove projekte. Jedan takav kreće uskoro i u Hrvatskim vodama,”težak” 550 milijuna kuna. Prilika je to za čelništva općina, ali i za mlade, obrazovane projekt-menadžere čije bi kvalitetne ideje trebale dati novi vjetar u leđa ruralnim prostorima.

O značaju i vrijednosti ruralnih prostora na razini Europske unije govorio je gost svečanosti uz Dan općine Nova Kapela, saborski zastupnik dr. Boro Grubišić, sretan i ponosan što u svakom slavonskom selu svakodnevno niču novi hrvatski domovi. Jer, upravo su mjesni domovi u Slavoniji oduvijek bili središnje mjesto življenja i okupljanja, mjesto na kojem se čuvala tradicija i baština, ali i mjesta na kojima su nastajale nove ideje. Prepoznaje to i Europa, stoga, valja imati na umu kako najveća sredstva leže upravo u projektima koje financira Odbor za poljoprivredu, ali i odbor za ruralni razvoj.Tu su i naše europske šanse, rekao je Boro Grubišić.

Iako je poljoprivreda ono s čime su  i od čega  novokapelčani i slavonci oduvijek živjeli, ali i naša budućnost u Europskoj uniji, svjesni smo kako je to , istovremeno i grana koja trenutno ne stoji najbolje. Potvrdit će to i nova elementarna nepogoda koju će župan Danijel Marušić, rekao je zamjenik župana, Davor Vlaović, službeno proglasiti u  ponedjeljak, 13.kolovoza. Dok još uvijek zbrajamo štete od proljetnog mraza ( a, neki podaci  govore kako je riječ o iznosu od 62 milijuna kuna ), očekuju nas nove, još strašnije brojke, zbog višemjesečne suše. Ipak, županija će, u suradnji s državnim institucijama nastojati pronaći sredstva, te štete sanirati. Stoga vas podsjećam, rekao je zamjenik župana, Davor Vlaović da u što skorijem periodu štete nastale sušom prijavite načelniku, i nadam se, kako će nam u preostalom djelu godine priroda biti naklonjenija.

Bez obzira na probleme s kojima se svakodnevno suočavamo, istaknuo je prvi čovjek općine, Josip Benić, mislim kako svi možemo potvrditi da se na području Nove Kapele,iz dana u dan događaju novi, pozitivni pomaci. U suradnji s predstavnicima županije Brodsko posavske, Hrvatskim vodama, ali i brojnim drugim ministarstvima nastojat ćemo i dalje životni standrad mještana podići na novu razinu. Ponosni smo na ono što smo do sada izgradili. Uz školu,koja je zalog novih obrazovanih generacija, tu je i značajan broj udruga ( trenutno ih je aktivnih više od 30 ), koje se kontinuirano brinu za kulturni, ali i sportski život mještana, te na taj način čine značajan dio civilnog društva. Neke od udruga, ali i njihovih aktivnosti imali ste priliku vidjeti i večeras, rekao je Benić, predstavivši članove Kulturno umjetničkog društva Batrina, te pjevačku skupinu Kulturno umjetničkog društva Radinje, Siče, koji su se pobrinuli za slavonsko-glazbeni štih svečanosti. Stara Kapela nas je učinila svjetski poznatima, ucrtavši ovaj dio Hrvatske i Brodsko posavske županije na turističku kartu svijeta. Jer, trenutno nema kontinenta s kojega turisti nisu došli u naš kutak svemira, istaknuo je Josip Benić. Kada smo kod komunikacije, turizma i povezanosti Nove Kapele s ostatkom svijeta, tu je i planirana izgradnja ceste Lipovac-Požega, koja će, dugoročno olakšati, ali i skratiti putovanje mještana Nove Kapele prema tom slavonskom središtu.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanom, za ovu prigodu u novom Hrvatskom domu, predsjedao je Damir Ocvirek, predsjednik Općinskog vijeća općine Nova Kapela.Uz čestitke, posvetu novog prostora, rekapitulaciju realiziranog u proteklom periodu, bila je ovo i prigoda za najavu novih projekata, ali i slavlje, koje je uslijedilo nakon službenog dijela. Blagdan Svete Klare i Dan općine novokapelčani i njihovi gosti nastavit će slaviti i sutra, ( nedjelja, 12.kolovoza ) tradicionalnim robno-stočnim sajmom, cestovnom utrkom na potezu od Stare do Nove Kapele, sportskim programom u organizaciji malonogometnog kluba “Mobyy Dick”, te završnom glazbenom feštom na ljetnoj pozornici u središtu mjesta.

Autor: Simonida Tarbuk

 

Komentari
Prethodni članakVandalizam na grobu hrvatskog branitelja
Sljedeći članakSretan vam Međunarodni dan mladih