“Smatram kako je televizija veoma poučna. Svaki put kad neko uključi TV ja odem u drugu sobu čitati”, duhovito je rekao Gručo Marks. Ima i ona koja tvrdi: “Knjige mogu biti opasne. Na najbolje bi trebalo staviti upozorenje : Može promijeniti vaš život!”.Koju god mudrost izabrali kao vlastiti moto, ne zaboravite u narednih 30 dana, izabrati i koju knjigu.

Obzirom na sintagmu ZEMLJA ZNANJA, kojom se volimo predstavljati pred svijetom, netko, neinformiran, sa strane,  lako bi pomislio kako ovi ljudi ovdje,  vjerojatno, bez knjige ne idu nikuda. Stvari, međutim, nisu ni blizu takve, a među nama je još i zabrinjavajuće velik broj nepismenih.

O tome koliko je i da li je knjiga prisutna u našim domovima, ( i to ne samo na policama, strateški izabranih korica koje se slažu s bojom ostalog namještaja ?!),  a navika čitanja usađena ili ne našim klincima, itekako bi se dalo raspravljati. Baš kao i o tome da li su knjige, otkada vire sa svakog kioska pozicionirane uz cigarete, nerijetko i jeftinije od gore spomenutih, takvim činom obezvrijeđene, ili su, konačno našle put do čitatelja?  Što god odgovorili na postavljena pitanja, umijeće i navika čitanja je nešto što bi nam nužno, gotovo kao i osnove lijepog ponašanja, trebalo biti usađeno već u najranijoj dobi  u roditeljskom domu. Jer, osim što je informacija danas najvrijednija imovina, u svijetu lišenom svih iluzija, ali i iskrenih prijatelja, knjiga je još uvijek,  najbolji, najljepši  i najjeftiniji način putovanja, ali i sjajan suputnik i prijatelj. Onaj tko se nikada nije radovao kraju dana zbog trenutka uranjanja u knjigu, ili s nestrpljenjem očekivao svaku slijedeću  stranicu  omiljenog štiva, ovakve tvrdnje  neće razumijeti. Ili će ih, u najmanju ruku,  smatrati naivnima i banalnima. Svi oni ostali koji se mogu svrstati u knjiške zaljubljenike, itekako kuže o čemu govorim.

O knjizi će, narednih 30 dana, ( trebalo, ne trebalo) onako manifestacijski, govoriti svi, u okviru tradicionalnog Mjeseca hrvatske knjige i još jednom pokušati nametnuti i promovirati ideju čitanja  kao jedne od temeljnih društvenih vrijednosti. Kao i prethodnih godina, aktivnosti Mjeseca hrvatske knjige bit će organizirane oko središnje teme koja je ove godine posvećena Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti ( još nešto u čemu smo, baš kao i kada je riječ o čitanju, strašno jaki na deklarativnoj razini ) .

Zahvaljujući entuzijastima ( a, svi takvi, na sreću, još nisu izumrli ), koji još uvijek vjeruju kako se znanja i informacije mogu pronaći listajući, a ne upravljajujući, isključivo miševima i sličnim gadgetima, Mjesec hrvatske knjige i na novogradiškom će terenu, kroz suradnju Gradske knjižnice, te osnovnih i srednjih škola, ponuditi niz kvalitetnih aktivnosti.

Prva vas čeka već u srijedu, 17.listopada od 17.30, za kada je najavljen neformalni susret s Mirom Gavranom uz promociju najnovije zbirke drama “Parovi i ostale slabosti”. Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, osim Mire Gavrana, kući će dovesti još jednog poznatog Novogradiščanina čiji je život vezan uz knjigu- vječnog dječaka,  Tita Bilopavlovića. I mlada, višestruko nagrađivana pjesnikinja Sanja Šimić predstavit će dramski igrokaz , a svoju će policu u knjižnici,  kao i poetsku večer, dobiti i Romi. Referirajući se na središnju temu Mjeseca, Gradska knjižnica, članovi Udruge volontera, te Udruge Matice hrvatskih umirovljenika pokrenut će projekt  “Knjige do umirovljenika i najpotrebitijih ili kako do čitatelja”. Uz sve navedeno,članovi knjižnice narednih mjesec dana neće morati plaćati redovnu zakasninu.

Zbog svega toga, neprocjenjivog zadovoljstva, ali i onoga što možete pronaći samo na stranicama knjige, u narednih mjesec dana, bar jednom, zavirite iza nekih korica …

 

Komentari
Prethodni članakZnačaj edukacije – na pravom mjestu u pravo vrijeme
Sljedeći članakPripremite se na vrijeme, stiže kolinje