Nakon što su u srpnju ove godine potpisana dva od ukupno tri ugovora za projekt obnove i reknstrukcije pruge na dionici Okučani-Novska, koje će sufinancirati Europska unija novcem iz IPA fonda, tijek radova danas će ( srijeda, 24.listopada) posjetiti najviši predstavnici Europe i Hrvatske.

Obilasku radova nazočit će veleposlanik Paul Vendoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i veza, te Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Dionica Okučani-Novska nalazi se na magistralnoj pruzi Novska-Tovarnik-državna granica koja je dio 10.paneuropksog koridora. Rekonstrukcija dionice obuhvaća dvije cjeline-prva je modernizacija međukolodvorskog razmaka Okučani-Novska u dužini od 17 km, dok druga uključuje rekonstrukciju okučanskog kolodvora, u dužini od oko 3 km. Ukupna vrijednost radova je oko 40 milijuna eura, od čega će čak 85 posto osigurati Europska unija, a za preostalih 15 posto pobrinut će se državni proračun.

Radovi bi trebali biti završeni do 2014.godine, a nakon modernizacije pruge trebala bi biti uspostavljena projektirana brzina vlakova od 160 km na sat. Modernizacijom signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja bit će uspostavljena  i nužna veća razina sigurnosti kako željezničkog, tako i cestovnog prometa na područjima križanja.

 

Nakon opsežnih radova, Okučani bi trebali postati veliko prometno čvorište,a ono što je posebno značajno za razvoj lokalne zajednice je činjenica kako su na radovima uposleni “domaći ljudi”. Rekonstrukcija ove dionice jedan je od strateških planova Ministarstva pomorstva, prometa i veza. Za razliku od cestogradnje koja je bila prioritet nekim prijašnjim vladama, približavanje Europskoj uniji znači i revializaciju jeftinijeg i ekološki prihvatljivijeg načina prijevoza putnika, a željeznica u tom smislu, svakako ima prioritet.

Komentari
Prethodni članakDvije bronce Karate kluba Nova Gradiška
Sljedeći članakNovogradiške Mažoretkinje na prijemu kod Župana