Jedni od rijetkih entuzijasta, ljudi koji i u visoko tehnološkom civilizacijskom trenutku, obožavaju zaviriti iza onog vidljivog dijela instrumenta i saznati kako rade sve one male sitice kojima laici ne znaju ni ime, članovi Zajednice tehničke kulture grada i danas su nam ( subota, 8.prosinca ) pokazali životnu strast kojim ispunjavaju slobodno vrijeme.

Tradicionalno, 10.puta za redom, sadržajima Dana grada pridružili su se i ove godine entuzijasti okupljeni u Zajednicu  tehničke kulture, te na cjelodnevnoj izložbi upriličenoj u prostoru Gimnazije,  zalaganjem predsjednika Slavka Podgornjaka, sugrađanima pokazali čime ispunjavaju svaki trenutak slobodnog vremena. Tengovci, radio amateri, brodo modelari, članovi Old timer kluba Classic 99, inovatori, zrakoplovni modelari, fotografi-samo je dio tehno zaljubljenika koji su nam predstavili poznata i manje poznata “čuda” tehnike.

Pokušavajući značaj tehnike, ali i tehničkog obrazovanja približiti svima nama, upravo su članovi novogradiške Zajednice u dugogodišnjoj, sjajnoj suradnji sa Županijskom zajednicom, bili jedni od prvih koji su zatražili revidiranje položaja tehničkog odgoja unutar osnovnoškolskog obrazovnog sustava, smatrajući kako tehnici treba s pravom, pripasti daleko značajnije mjesto. ( njihove opaske svoje su mjesto pronašle i u preambuli Ustava ).

Jer, poznavati tehniku onako “iznutra”, tvrde članovi Okupljeni u zajednicu tehničkih zaljubljenika, puno je više od igre- poznavati tehniku  znači naučiti logično razmišljati, ali i gledati stvari i fizičke procese na analitički način.

Uostalom, upravo je zbog ovakvih vječnih dječaka i zaigranih entuzijasta svijet danas ogromna tehnološka igračka.Da nije bilo tehničkih freakova-amatera, možda nikada ne bi bilo ni antologisjkog izuma zvanog točak, od kojega je sve, jednom davno krenulo i zavrtjelo se.Točka i njegove uloge posebno su svjesni i članovi jedinog novogradiškog Old timer kluba, Classic 99., koji nam kroz čuvanje tehničke  baštine grada, zapravo  pričaju priču o povijesti .

Kako je edukacija i ispravna pedagogija urodila plodom, članovima Zajednice tehničke kulture grada na izložbi su se pridružili i mladi zadrugari iz nekoliko Osnovnih škola sa šireg novogradiškog područja i potvrdili kako i tehnika, a ne samo svijet, na mladima ostaju.

U godini kada proslavljamo 264.rođendan grada vrijedno je znati i kako su tehničari obilježili 100.godina pojave prvog automobila na novogradiškim ulicama. Kada je riječ o tehnici i tehnologiji, ali i zaljubljenicima takve vrste,( kakvih je u svakoj sredini bilo od kada je svijeta i vijeka) ,  recimo i kako smo nekada davno,ranih 30-tih, dok su o električnoj energiji neki drugi, daleko napredniji gradovi još samo mogli sanjati, Novogradiščani bili među rijetkima koji su se šetali ulicama osvjetljenima “elektrikom”. Upravo zbog takvih pionira koji su nas slučajnim otkrićima, izumima i stalnom “čačkanju” po garažama, lagano približavali ostatku svijeta,  i ovim današnjim, suvremenim tragačima za tehnikom, treba skinuti kapu.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakDanas središnja proslava Dana Grada Nova Gradiška
Sljedeći članakDostojanstveno, unatoč snježnoj oluji