Opća bolnica Nova Gradiška organizirala je domaćinstvo 12. susreta psihijatara Slavonije i Baranje. Posljednji put Nova Gradiška bila je domaćin ovih susreta daleke 2006. godine.

Ideja o oragnizaciji susreta psihijatara i psihologa datira još od 2004. godine, a pokretači su prof.dr.sc. Pavo Filaković i suradnici sa klinike za psihijatriju u Osijeku.

Cilj ovih susreta je povezivanje psihijatara regije u stručnom i kolegijalnom smislu jer Slavonija, kao regija, ima najveći stručni potencijal u Hrvatskoj. Također, Slavonija gravitira sa 8 Općih bolnica, pa samim time kao regija posjeduje najviše stručnog kadra u odnosu na ostatak Hrvatske.

– Ovi naši sastanci su zamišljeni da bolje surađujemo i promišljamo o problemima na koje psihijatri nailaze u organizacijskom i konceptualnom smislu. I cilj svakog sastanka je namjenjen sa upoznavanjem od nekih tema. Svaki put kroz stručni dio prodiskutiramo i analiziramo neku aktualnu problematiku koja je aktualna za psihijatrijsku profesiju, a drugi dio ostavimo za malo druženje da se još bolje upoznamo. – istaknuo je dr. Krunoslav Ravlić, psihijatar Opće bolnice Nova Gradiška.

Organizaciju ovih susreta, nakon prof. Filakovića, preuzeo je dr. Ivan Požgain, profesor na Medicinskom fakultetu u Osijeku klinike za psihijatriju pri KBC-u Osijek, koji ističe kako su ovi susreti iznimno važni za ovaj prostor zbog razmjene iskustava.

– Svi smo na neki način imali iskustvo rata koji je donio ratnu psiho-traumu. Također, dijelimo i slične pacijente. Svaki puta, uz druženja i razmjenu iskustava, imamo i edukativan dio gdje prorađujemo, analiziramo i diskutiramo oko određenih tematskih cjelina. Tako da smo se ovaj put odlučili za jednu vrlo aktualnu temu, a to je “Psihijatrija u zajednici”.

Danas su trendovi u zdravstvu takvi da se ide prema deinstitucionalizaciji, dakle, smanjivanju broja kreveta, povećanja dnevno-bolničkih kapaciteta tako da je i psihijatrija, na svoj način, u takvom nekom procesu već duboko prisutna. Čeka nas ustrojavanje modela koji čeka već 20 godina da se pokrene, a cilj toga je približiti što više psihijatara iz ustanova prema pacijentima i prema mjestu življenja istoga. Razlog tomu je da psihijatar bolje upozna svog pacijenta. Taj koncept će stvarati psihijatrijske timove pri domovima zdravlja sa jedni puno aktivnijim pristupom pacijentima. – riječi su dr. Ivana Požgaina.

Goste je dočekao ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej koji je izrazi veliko zadovoljstvo što su upravo Novogradiščani ugostili susret psihijatara Slavonije i Baranje.

Komentari
Prethodni članakLjetovanje za školarce u Istri
Sljedeći članakSvečano obilježen kraj odgojno-obrazovne godine