Da li zbog “visokog” datuma i one tradicionalne ” u to vrime godišta, mir se svitu navišta”, ali i činjenice kako je sazivatelj predvidio kratki dnevni red, sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška, posljednja ove kalendarske godine, sazvana za danas ( četvrtak, 20.prosinca) točno u podne, u svom je prvom dijelu izgledala potpuno benigno.

Aktualni sat sjednice značajno je odstupio od dosadašnje , uobičajene prakse i ponudio samo četiri , ne posebno zanimljiva pitanja. Dubravka Gubića iz HDSSB-a zanimalo je što je s radovima na ulici koja vodi prema Prvči, te znaju li gradske službe za višemjesečni problem nedostaka školske kuhinje u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi. Franju Kikića iz SDP-a zanimao je tijek jučerašnjeg sastanka u Hrvatskim vodama na temu regionalnog vodovoda Davor-Nova Gradiška i pitanja problema vodopskrbe,  na kojemu su, uz predstavnike grada sudjelovali i brojni načelnici općina, dok se Dražen Oršulić iz HDZ-a, potaknut primjedbama brojnih sugrađana, požalio na rad gradskih službi i nedovoljnu očišćenost prometnica tijekom nedavnih  snježnih padalina. Obzirom kako su se na posljednjoj sjednici gradski vijećnici odlučili odreći svoje naknade u korist obitelji stradale u požaru, Romanu Mazulović iz HDZ-a zanimalo je što je, po tom pitanju, do sada urađeno.

 

Svakako najvažnija točka dnevnog reda je Prijedlog proračuna za 2013.godinu ( drugo čitanje), kao i detalji prijedloga realizacije pojedinih programa u slijedećoj godini ( društvene djelatnosti, komunalno gospodarstvo itd…). Nakon što je pročelnica  Ljiljana Ranisavljević  gradske vijećnike upoznala s detaljima prijedloga proračuna, nezainteresiranost za pojedinačne rasprave iznenadio je i predsjednika Mirka Golovrškog. Ipak, uslijedile su ( reda radi ) benigne rasprave po klubovima. Dubravko Gubić, donedavni koalicijski partner SDP-a načelno je zadovoljan ponuđenim prijedlogom proračuna, obzirom kako su u njega uglavnom uvršetni svi prijedlozi HDSSB-a, dok je Dražen Oršulić u ime Kluba vijećnika HDZ-a i HSS-a, u startu zaključio kako će ostati suzdržani, smatrajući potrebnim, pred kraj mandata,  osvrnuti se na prethodne tri godine , te, zajedničke,  veće ili manje propuste. Jedan od njih svakako je, prema mišljenju Oršulića, nedovoljna otvorenost grada prema Županiji, ali i državi, niz nerealiziranih, iako bombastično najavljivanih projekata ( vojarna, rekonstrukcija Gradskog muzeja, koja će, valjda, biti privedena kraju u nekoj ” petoljetci”,  podvožnjak koji više nitko ne spominje, kao i nedostatak projekata za mlade, koji su, u preidzborno vrijeme, SDP-ovcima bili glavni “adut”.)  Svi mi, kao gradski vijećnici trebali bi biti svjesni i kako nismo učinili puno kada je riječ o kvalitetnom korištenju novca iz europskih fondova, zaključio je, u ime Kluba vijećnika HDZ-a i HSS-a Dražen Oršulić.

Ipak, u prijedlogu proračuna za slijedeću godinu,  valja pohvaliti nastavak financiranja rada udruga u kulturi, izdvajanja za umirovljenike, kao i značajna sredstva koja grad izdvaja za sport. Iako su želje velike, a mogućnosti skromne, dugoročni razvoj grada nikako ne treba temeljiti na dodatnom kreditnom zaduživanju, zaključio je Oršulić, jer tako ne možemo funkcionirati.

 

SDP-ovi vijećnici, Kikić i Radić, očekivano su hvalili proračun koji je, u skladu s okolnostima, pravičan, promišljen i svrsishodan, a posebno raduje činjenica kako će, istaknuli su SDP-ovci, prema predviđenim stavkama, iduća godina biti godina nastavka značajnih infrastrukturnih ulaganja i radova, kao i daljnjeg razvoja grada?!

Kružni tok između Benkovićeve i Jelačićeve ulice, zapadna strana nogostupa u ulici Ljudevita Posavskog, već predviđena sredstva u Državnom proračunu za dugo čekanu žilu kucavicu grada, Južnu obilaznicu, nastavak radova na Dječjem vrtiću….samo su neki od projekata koji bi, tvrde vladajući, trebali biti realizirani iduće godine.

 

Gradske vijećnike, prije zajedničkog domjenka na kojem će si, prema običaju, kurtoazno ili iskreno, zaželjeti sve najbolje u nadolazećim blagdanima, do kraja sjednice, koju, će, sudeći prema viđenom u uvodnom dijelu, željeti završiti što ranije, očekuje još jedna zanimljiva točka dnevnog reda, ona posljednja-prijedlog odluke o davanju suglasnosti za Ugovor o dopuštenom prekoračenju po platno prometnom računu na revolving principu. Znajući kako ovdje  prolaze prijedlozi Odluke o davanju suglasnosti, moglo bi, se, ipak, zakuhati.

 

Obzirom da su donedavni koalicijski partneri vladajućem SDP-u,  HDSSB-ovci, danas bili neuobičajeno tihi i pomirljivi, sve ono što stvarno misle o proteklim sjednicama Gradskog vijeća, reći će sutra ( petak, 21.prosinca) na najavljenoj  stranačkoj tiskovnoj konferenciji.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakVečeras posljednji CLUB NIGHT u ovoj godini, THE BEST OF 2012. i gostovanje JAZZY ROSSCA
Sljedeći članakBožić dolazi?